Eurasia: Путин ще си вземе поука от Казахстан

Алекс Бридо, директор в Eurasia Group

16:00 | 7 януари 2022
Обновен: 19:23 | 7 януари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Как Путин отговори на безредиците в Казахстан?

Той реагира първо предпазливо. Всеки следи как се развиват тези протести и това привлича вниманието и на Кремъл, който също може да е бил изненадан, както и останалите.

Путин не иска да има хаос по улиците на градовете в Казахстан и ще изчака реакцията на властите там и дали могат да овладеят ситуацията.

Освен това ще си вземе уроци за събитията, свързани с гражданското недоволство, особено заради ръста на цените на природния газ, което изглежда е поводът за ситуацията сега.

Като гледаме тези неща се сещаме за събития от колективната ни памет. За спомените ни от Съветския съюз. Кажете ни в каква степен свързвате историята на Съветския съюз в анализите си на Москва, сегашното състояние на Русия и бившите съветски страни.

Разбира се, усеща се връзката със съветското минало. Путин изрази съжалени от разпада на Съветския съюз, но извън това, нямаме усещане да иска да върне това време. Не можем да кажем, че има такива амбиции.

И все пак като цяло, без значение дали става дума за Казахстан или за Украйна, или пък за кризите в Беларус, Москва продължава да е убедена, че има много важна роля в региона. Че това е нейната сфера на влияние.

Това е причина за някои от напреженията между Русия и Запада последните няколко години.