Каква е историята с борсово търгуваните фондове за биткойн

Еди Ван дер Волт, Bloomberg

13:01 | 23 декември 2021
Преводач: Петя Кушева

Биткойн пристигна на главната улица с пускането на американския ETF. Това е от значение, защото отваря това, което беше някога нишова инвестиция, към много по-широк кръг от потенциални купувачи.

Вече не се нуждаете от сметка в специална борса за криптовалути или място за търговия с фючърси. Сега всеки с брокерска сметка може да получи ценова експозиция. Имаше много вълнение през седмиците непосредствено след старта.

Пазарната капитализация на фонда се изстреля до 1.3 милиарда долара. Нещо повече, малко вероятно е това да е последният ETF върху биткойн, но наистина трябва да прочетете текстът с дребни букви.

Когато влагате пари в борсово търгуван фонд за злато, попечителите използват парите, за да купят истински кюлчета, които след това съхраняват в сейф. Това създава търсене на метала и цената му се повишава.

Различно е при новата реколта от американски биткойн продукти. Вместо това Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ  реши да одобри само продукти, обезпечени с парични средства, определени по фючърсни договори. Засега поне.

С други думи активите, които свързват цената на фонда с цената на биткойн, са фючърсни договори, които сами по себе си не се уреждат в реални биткойни, а в пари в брой.

Това има две доста големи последици за инвеститорите с бичи настроения. Първо, търсенето се прехвърля от реални биткойни към фючърсни договори. И за разлика от биткойна, предлагането на фючърсни договори е потенциално безкрайно.

И второ, прехвърлянето на фючърсен договор от един месец за следващия означава, че е вероятно той да се представи значително по-слабо от биткойн, когато криптовалутата се покачва. Което означава, че поредицата крипто борсово-търгувани фондове, които е вероятно да се появят в САЩ, ще бъдат по-скоро инструменти за търговия и по-малко по-подходящи за купуване и задържане от биткойн бика или HODLer-ите (ходлерите), като ги наричат.

Това е Декриптирано. Аз съм Еди Ван Дер Волт. За още подобно съдържание, следвайте ни в любимите си платформи.