Мъск продаде акции на Tesla за $528 млн

Лора Райт, Bloomberg

14:40 | 22 декември 2021
Преводач: Мария Попова

Мъск продаде 13, 5 милиона акции, а трябва да продаде 17 милиона, за да достигне целта от 10%. Катализатор стана противоречивото му допитване в Twitter през ноември, когато Мъск очевидно осъзна, че на нереализираните печалби се гледа като начин за избягване на данъци. Преди няколко дни научихме, че плати значителните 11 милиарда долара данъци за тази година.

Когато говорим за представянето на  Tesla, след като измина една година от присъединяването му към S&P500, мнозина очакваха понижена волатилност, но акциите се движат четири пъти повече спрямо степента на средно дневно движение на индекса.

При Tesla има екстремна волатилност. Имаше цялостна волатилност на пазарите, която повлия и на  Tesla, но за година акциите са нараснали с 33%. Изключително представяне за S&P500 и космически оценки заради които акциите се търгуват 109 пъти очакваните печалби. 

Пазарът се опитва да разбере какво е бъдещето на Tesla и другите производители на електромобили.

Средата е бързо променяща се – в началото на годината NEO, китайският конкурент на  Tesla, пусна луксозен седан, което понижи акциите на  Tesla. През октомври, Herz казаха, че ще купя 100 хиляди  Tesla коли и това повиши акциите. Не можем да говорим за  Tesla без да говорим за личността на Елон Мъск и неговата ексцентричност, заради която инвеститорите на дребно го обожават.