20 централни банки заседават през седмицата

Вони Куин, Bloomberg News

10:30 | 13 декември 2021
Обновен: 11:23 | 13 декември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Има растящо разногласие между Топ 20 на централните банки. Общо 20 решения за лихвите се очакват тази седмица, включително от Фед, ЕЦБ, централната банка на Япония и Английската централна банка, наред с още 16 централни банки. Някои от тях искат да намалят инфлацията, докато други искат да повишат търсенето. Вариантът Омикрон е новата неизвестна за ръста и ценовия натиск и ще бъде основния фактор, който ще определя политиките на централните банки догодина.

Икономистите прогнозират Китай да започне да добавя фискални стимули от началото на 2022г, след като властите определиха основните цели за годината на годишната икономическа конференция. Топ приоритетите са подкрепа за ръста и стабилизиране на икономиката, а агресивният тон към имотния сектор показва, че ограниченията там остават. Официалната цел за ръст на БВП ще бъде обявена през март.

Премиерът Борис Джонсън предупреди, че Великобритания е изправена пред вълна от случаи на Омикрон. Нов модел показва, че почти в страната може да има 75000 смъртни случая тази зима, ако не бъдат въведени допълнителни мерки. Джонсън постави краен срок до края на годината за бустърната доза. Това означава, че всеки възрастен трябва да получи допълнителна доза до края на декември.

Нови лабораторни данни от Южна Африка показват, че две дози от ваксината на Pfizer имат едва 22,5% ефикасност срещу Омикрон, но могат да защитят от сериозно заболяване. Учените откриха, че вариантът причинява 40-кратно намаление на нивата на неутрализиране от антителата, но настояват, че бустерната доза увеличава имунитета. Данните са на базата на изследвания на Pfizer.