Министър Надя Калвиньо: В Испания няма дебат за задължителна ваксинация

Надя Калвиньо, вице-премиер и министър на финансите на Испания

16:02 | 7 декември 2021
Обновен: 17:52 | 7 декември 2021
Преводач: Петя Кушева

Разбира се, трябва да попитам за Германия. Вашият приятел и колега Олаф Шолц от министър на финансите става канцлер. Много хора разглеждат това като възможност по отношение на фискалната сфера, тъй като бъдещият министър на финансите е известен с това, че е ястреб в много отношения. Вълнува ли ви това ново германско правителство или се притеснявате за посоката, в която то се движи?

Не, много се вълнувам от новото германско правителство. Мисля, че Олаф Шолц изигра ключова роля в осигуряването на европейския отговор на пандемията. Той е страхотен лидер. Много се радвам, че той ще ръководи германското правителство.

И с нетърпение очаквам да се срещна с новия министър на финансите. Той не се присъедини към нас в Еврогрупата днес. Но съм сигурна, че много скоро ще разговаряме и ще се срещнем. Надявам се, че той ще бъде също толкова важен за европейския проект, какъвто беше Олаф Шолц през последните години.

Само един последен въпрос, който винаги задаваме на нашите европейски гости. Виждаме мандат за превръщане на ваксинацията в задължителна, а не личен избор. Знам, че е много чувствителен въпрос, но дали това, според Вас, е легитимно или има опасения, че може би правителствата в опита си да направят нещо добро, преминават границата?

За щастие ние не провеждаме такъв дебат в Испания за момента, защото населението е много добросъвестно по отношение на необходимостта да се ваксинира. Има много силна солидарност. Също така семейните връзки са много здрави. А това означава, че всички се ваксинират. Не виждаме нуждата от такъв дебат.

Също така местните или регионалните власти са компетентни да вземат такива решения.

В момента процесът е такъв, че може би се взема решение за ваксинационен паспорт за достъп до ресторанти, кина и т.н. Засега сме в състояние да поддържаме пълна активност, много близо до нормалното и се надявам, че ще продължим да я поддържаме през следващите месеци.

А ваксинационен паспорт има навсякъде в Европа, ако искате да влезете в ресторант. Ползвам го почти всеки ден.

Надя Калвиньо, благодаря Ви много. Испанският министър на финансите беше наш гост.