Ню Йорк иска задължителна ваксинация в частния сектор

12:44 | 7 декември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Ню Йорк стана първия американски град, който въведе задължителни ваксини в частния сектор. Кметът обяви, че 180 хиляди компании ще трябва да приложат правилата до 27 декември. Бизнес групата Партньорство за Ню Йорк Сити критикува решението на федерално и градско ниво. В Европа Франция затваря нощните клубове за 4 седмици и може да започне да ваксинира децата от 5 до 11г от догодина. Великобритания обяви 336 случая на новия вариант Омикрон в цялата страна.

Bloomberg News обяви, че ще продължава да прави всичко по силите си да помогне на служителката си Хейс Фан и семейството й една година след като бе задържана в Китай. Главният редактор Джон Микълсуейт каза, че 12 месеца арест е твърде дълго за един човек и че компанията остава силно разтревожена за нейното състояние. Китайските власти казаха, че Фан е задържана по подозрения в нарушение на Закона за националната сигурност и че нейните права са напълно гарантирани.

Великобритания обяви, че продължава преговорите с отделните американски щати по търговските въпроси. В ексклузивно интервю британският министър на търговията, която е на тридневна обиколка в САЩ ни каза, че правителството е готово да поднови преговорите с Вашингтон по големия търговски договор.

"В момента не мога да разбера защо администрацията на Байдън се фокусира върху вътрешните проблеми? Ковид оказва натиск на всички и тук и в САЩ разлика няма. Но ние сме готови да подновим преговорите с екипа", каза Ан-Мари Тревелиън, министър на търговията на Великобритания.

Американските официални лица ще бойкотират Олимпиадата в Пекин през февруари. Така се отваря нова област на сблъсък между двете най-големи икономики в света. Белият дом обяви, че решението е заради това, което определя като „престъпления срещу човечеството на Китай“ и други нарушения на човешките права. Спортистите ще могат да участват на Олимпиадата дори и след като администрацията си остане у дома.