Банкер каза, че Епстийн превел милиони долари на Максуел

Сю Кийнън, Bloomberg

10:53 | 7 декември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Изпълнителният директор на JPMorgan Патрик Макхю каза в съда, че Джефри Епстийн е превел десетки милиони долари на британеца Джислейн Максуел. Прокурорите твърдят, че Максуел е трафикирал непълнолетни момичета за Епстийн, за да може той да извършва сексуално насилие над тях. Макхю свидетелства, че Епстийн е продал акции за милиони долари на няколко пъти и е превел парите на Максуел.

САЩ и европейските им съюзници обявиха, че обсъждат налагането на финансови санкции на Русия, ако президентът Владимир Путин нареди влизане в Украйна. Източници съобщиха на Bloomberg, че се обмислят санкции за най-големите банки на Русия и фонда за преки инвестиции. Президентът Байдън може да обсъди въпроса по време на разговора си с Путин във вторник.

Американски официални представители ще бойкотират Омимпиадата в Пекин през февруари. Това създава ново напрежение между двете най-големи икономики в света. Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки каза, че решението е заради това, което определи като „китайски геноцид и престъпления срещу човечеството в Синдзян и други региони“. Спортистите ще могат да отидат на Олимпиадата, въпреки че официалните лица ще останат вкъщи в символичен бойкот.

Военният режим в Мианмар междувременно намали присъдата за лишаване от свобода на бившия лидер Аун Сан Су Чжи на две години. Тя бе призната за виновна в първия съдебен процес срещу нея след преврата през февруари. Първоначално бе осъдена на четири години затвор. Но държавната телевизия съобщава, че сега ще изтърпи присъдата на сегашното си място и по този начин ще избегне престой в затвора. Су Чжи бе осъдена за подстрекаване към несъгласие, което бе широко критикувано от западните правителства.