Добрите иновации се страхуват от остарели регулации

Дейвид Уестин, Bloomberg

20:30 | 6 декември 2021
Преводач: Мария Попова

Meituan, Tencent, Didi, ByteDance китайските технологични гиганти са привидно внезапно ударени с глоби и регулации. Това е най-големият регулаторен натиск упражнен от Китай, който сме виждали, според Джонатан Гарнър от Morgan Stanley.

Джонатан Гарнър, стратег в Morgan Stanley каза, че това ще промени пейзажа на китайските акции из основи.

Всичко става след като Джак Ма, който критикува китайското правителство заради регулаторната му политика: "Добрите иновации не се страхуват от регулациите, но се опасяват да бъдат обект на остарели регулации. Не може да се използва начина, по който се управлява железопътна гара за управлението на летище".

Това накара инвеститорите да се питат дали може да се инвестира в Китай. Въпросът беше повдигнат от Дейвид Рубинстайн от Carlyle  и Скот Майнърд от Guggenheim.

"Хората трябва да се притесняват дали да инвестират в Китай или дали да правят бизнес с Китай. Това е проблем. Но какви ще са последиците ако отношенията се влошат", каза Дейвид Рубинстайн, съпредседател на Carlyle.

Според Скот Майнърд, инвестиционен директор на Guggenheim Global в Китай не може да се инвестира.

Но независимо дали ни харесва, подходът на Китай регулацията на бизнеса няма скоро да изчезне. Както ясно заяви един от кадрите на комунистическата партия в подкрепа на президента Си Дзинпин по време на пленума миналия месец.

"Цялата партия ще има котва, целият китайски народ ще има гръбнак, а гигантския кораб на китайското възраждане ще има силна ръка на руля", каза Дзян Дзинкан, председател на ЦК на КПК.