Pfizer се надява ваксината да защитава от Омикрон

Проф. Ралф Рене Райнерт, вицепрезидент в Pfizer Vaccines

21:22 | 2 декември 2021
Преводач: Мария Попова

Колко скоро ще знаете как работи ваксината ви срещу омикрон? Имате ли вече по-точна представа за времевата рамка или дори точна дата?

Определено ще знаем дали ваксината работи в следващите 2-3 седмици. Като цяло, ние провеждаме два експеримента. Първият е, че използваме серум взет от хора ваксинирани с нашия препарат и проверяваме дали неутрализира вируса. При вторият, анализираме данни за ефикасността от цял свят, за да видим дали има случаи на пробив. Съобщихте за увеличаване на случаите в Южна Африка, но ние получаваме всички данни онлайн.

Разполагаме с милиарди дози от настоящата ви ваксина. Колко голяма трябва да е промяната в ефикасността срещу омикрон, за да си струва хората да изчакат и да преминат към новата, която ще бъде специално създадена за борба с омикрон? 10% разлика в ефикасността? На какво се базира процеса по взимане не такова решение?

Не си струва да се чака. Смятам, че е важно да продължим с програмата за реимунизация, както и препоръчват всички държави. Не очакваме значително понижение в ефикасността. Но нека повторя, това е на теория. Ние ще проверим това и ще разполагаме с данните през следващите няколко седмици. Когато говорим за програмата за реимунизация, по нея имаме три важни наблюдения. Номер едно е, че подсилвате имунната реакция, но и обхвата на покритие, което означава, че с третата доза получавате по-добра защита срещу новите варианти. Това е нещо, за което същи ще следим по отношение на омикрон.