Байдън: Нарастващата инфлация е естествен страничен продукт на възстановяването

Джо Байдън, президент на САЩ

21:13 | 2 декември 2021
Преводач: Петя Кушева

През последният месец голям брой контейнери бяха оставени на докове, което блокираше придвижването им към магазините повече от осем дни.

Сега това намаля с 40 процента, което означава, че се отправят към рафтовете на магазините по-бързо. Това е невероятна история за успех.

Пристанищата на Лос Анджелис и Лонг Бийч са придвижили 16 процента повече контейнери тази година в сравнение с миналата година.

Чрез работа с бизнеса и работната сила моята администрация успя да се справи с огромния скок на преминаване на стоки през някои от най-големите ни пристанища. А това спомогна рафтовете в цялата ни страна да са добре заредени.

Не е нужно да вярвате само на думата ми. В понеделник свиках директорите на някои от най-големите търговци на дребно и хранителни магазини в страната, както и на компании, които работят с малки бизнеси в цяла Америка, включително главният изпълнителен директор на Wal-Mart както споменах, заедно с тези на Best Buy, CVS, Samsung, Mattel, Etsy и QVC.

Моята администрация работи с много от изпълнителните директори, за да запази придвижването на стоки през нашата верига за доставки и да гарантира, че рафтовете са заредени преди празничния сезон.

Главните изпълнителни директори, с които се срещнах тази седмица, съобщиха, че техните инвентари са попълнени. Рафтовете са добре заредени и са готови да отговорят на потребителското търсене за празниците.

Главният изпълнителен директор на Etsy представлява над 5 милиона малки предприятия и предприемачи. Той ми каза, цитирам: „Нашите данни казват, че има по-малко притеснения относно предизвикателствата при веригите за доставки тази година, отколкото имаше миналата година.“

Говорих и с главните изпълнителни директори на UPS и FedEx, които са на път да доставят повече пакети от всякога.

Не мога да обещая, че всеки човек ще получи всеки подарък, който иска навреме. Само Дядо Коледа може да изпълни това обещание. Но всяка година има артикули, които се разпродават или са трудни за намиране. Някои от вашите майки и татковци може да си спомнят Cabbage Patch Kids през 80-те или Beanie Babies през 90-те или други играчки, които свършваха по Коледа през миналите години, когато нямаше проблеми с веригата за доставки.

Но се отправяме към празничния сезон в много силна форма.

Не се дължи на късмет. Предотвратихме потенциална криза като разбрахме какво трябва да се оправи. И тогава обединихме хората, за да работят здраво и да я разрешат.

Точно това правим с втория проблем, за който искам да говорим днес - цените. Ето няколко неща, които трябва да знаете. Почти всяка страна в света се бори с по-високите цени в момента, докато се възстановяват от пандемията.

В Обединеното кралство увеличението на цените достигна 10-годишен връх. В Германия 28 годишен връх. В Канада повишенията на цените са най-високи от 90-те години. Това е световно предизвикателство. Естествен страничен продукт за световната икономика, затворена от пандемията, която се връща към живота.