Д-р Формън: Късогледство е да се задържат неизползвани ваксини

Д-р Лора Формън, Kent Hospital, Роуд Айлънд

12:01 | 2 декември 2021
Преводач: Мария Попова

Губернаторът на Ню Йорк издаде заповед за прекратяване на някои планови операции в болниците за известно време. Налага ли се по ваша преценка да оставите настрани някои процедури?

Правим всичко възможно да не отлагаме каквито и да е процедури. Определено разбирам основанията на губернатора за тази заповед, а и сме отлагали операции преди. Но видяхме негативните последици от това. Затова и в момента правим всичко възможно да не отлагаме плановите операции и превантивните грижи.

Как се справяте? Как лекарите и особено медицинските сестри, за които знаем колко са изтощени, как се справяте след като не ви достига персонал?

Това са необичайни времена за всички нас в здравеопазването. Като начало, работата в здравеопазването изисква уникални качества  и това определено е трудна професия дори и в спокойни времена, а тези не са такива.

Имам привилегията да работя с наистина необикновени хора тук в Роуд Айлънд. Те правят удивителни неща всеки ден, а това изисква невероятно голяма сила. Но времената са трудни, времената са стресиращи, а честно казано, времената са и страшни.

Определено виждаме последиците от изтощението, последиците от недостига на персонал, а на нас тук наистина не ни достига персонал.

Очакваме омикрон, е, може би не точно „очакваме“, но се подготвяме за него, защото знаем, че рано или късно ще дойде и тук. Доколкото разбирам, все още не знаем какви са клиничните последици и колко тежка е инфекцията. Какъв е процентът на ваксинираните в Роуд Айлънд? Научих, че сте сред водещите щати в това отношение.

Много сме горди с това. Властите свършиха страхотна работа по кампанията. Гордеем се с това, но все още има значителна съпротива срещу ваксините.

Но моите притеснения не са единствено за ставащото тук, но и за ставащото по света. Омикрон хвърли светлина върху това. Той идва от Южна Африка, където процентът на ваксинираните е много по-нисък. Аз съм работила в Бурунди, в централна Африка, а там ваксинираните са под 0,1%.

Ако направим сравнение с Обединените арабски емирства, където 90% от населението е ваксинирано се вижда и огромната неравнопоставеност. Това, повече от всичко ни показва колко важно е да се подходи към проблема като към глобален проблем. Имаме късмета в страната ни да са достъпни много ваксини, но много държави в света са лишени от този лукс.

Ако разгледате картата на ваксинационното покритие, в по-голямата част от Африка населението е недостатъчно ваксинирано. Точно там ще се развиват вариантите и от там ще се разпространяват.

Вариантите на коронавируса не спират на границата. Те не се интересуват какво гражданство имате или откъде сте. Достатъчно е един човек да влезе в страната, независимо дали е от Африка или от САЩ, достатъчен е един човек, за да разпространи болестта.

Мисля, че проявяваме късогледство като задържаме ваксини в страната ни, вместо да ги разпространяваме по света.