СЗО: Трябва да спрем разпространението заради мутациите

Мария Ван Керхове, СЗО

16:59 | 26 ноември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Това е вариант открит и докладван пред нас от колегите в Южна Африка. Има по-малко от 100 налични пълни геномни секвенции. Още не знаем много за вируса.

Знаем, че този вариант има голям брой на мутации.

Тревогата идва от това, че при толкова много мутации, може да има отклонения в поведението на вируса.

В момента изследователите се събират, за да разберат къде са тези мутации, в шипестите протеини, в местата на разцепване чрез фурин и какво евентуално би означавало това за диагностиката, терапиите и ваксините.

Хората, които ни гледат и четат тези новини, трябва да разберат, че тези типове варианти са били открити и е това е добре.

Това означава, че имаме работеща система.

Искам да благодаря за колегите от Южна Африка, които правят изключителни геномни секвенции, изключителни изследвания и сега планират да влязат в етап на неутрализация. Ще ни отнеме няколко седмици да разберем какъв ефект има този вариант например върху ваксините.

И в момента се работи много интензивно.

Техническата ни група по еволюцията на вируса обсъжда въпроса с колегите от Южна Африка. В събота насрочваме извънредно заседание, за ново обсъждаме. Не искаме да вдигаме паника, а само защото имаме система и можем да съберем учените и да поговорим какво означава това.

Засега този вариант е под наблюдение.

Групата, изследваща еволюцията на вируса ще реши дали този вариант ще стане обект на интерес или обект на тревога. Във втория случай ще му дадем име с буква от гръцката азбука.

Във всеки случай това е нещо, което трябва да се следи.

Освен този вариант В.1.1.5.2.9, ние и всички останали трябва да осъзнаем, че колкото повече циркулира този вирус, толкова повече възможности има за промяна. Толкова повече мутации ще има.

Съобщено бе за над четвърт милиард души, заразени с този вирус досега и знаем, че тези данни не представят пълната картина.

Ако анализираме серологичните резултати по света, които улавят нерегистрираните инфекции, миналите инфекции, то тогава този брой е далеч по-голям.

Вирусът обаче има още много възможности да се развива и затова трябва да намалим преноса му, за да понижим възможността да развие нови варианти.

Този вариант трябва да се следи.

Бих казала, че сме загрижени, но вие това искате от нас – да сме загрижени.

Искам зрителите да знаят, че разполагаме с хора, които са се заели с въпроса, гарантираме и че подходящите хора ще се включат в дискусиите.

Веднага щом имаме още информация, ще я споделим.