Фед настоя за гъвкавост в спирането на изкупуванията

Вони Куин, Bloomberg News

11:30 | 25 ноември 2021
Преводач: Силвия Грозева

На последната си среща членовете на Фед настояха за нуждата от гъвкавост и скоростта на намаляване на изкупуването, както и графикът на повишение на лихвите. Протоколите от заседанието през ноември показват, че поддържането на гъвкавост би трябвало да е водещ принцип. FOMC реши, че лихвите остават около нулата и започва да намалява програмата за изкупуване на облигации до средата на 2022г.

Доклад на Фед показва, че колапсът на Archagos показва уязвимост на банките. 6-месечният доклад за банковия надзор на Фед показва, че събитието показва слабост и крайни мерки в управлението на риска. Семейният офис на Бил Хуанг се срина през март след като направи големи, погрешни залози и донесе милиарди загуби на банките, включително Credit Suisse, Nomura и Morgan Stanley.

Новото коалиционно правителство в Германия обещава да намали парниковите емисии с по-бързо спиране на въглищата, повече ВЕИ и нова търговия с въглеродни емисии. След близо 2 месеца интензивни преговори, центристките социалдемократи сключиха коалиционно споразумение със Зелените и Свободните демократи. Сделката отваря пътя за Олаф Шолц до седмици да смени Ангела Меркел като канцлер.

Сингапур и Малайзия договориха отваряне на сухопътна връзка между двете страни от понеделник, която ще позволи за пръв път от март миналата година да се пътува отново. Ваксинираните пътници ще имат право да пътуват с автобус. Преди Covid около 300 хиляди души пътуваха всеки ден между двете страни и това беше един от най-натоварените трансгранични пътища по света.