Женската тенис асоциация е готова да се изтегли от Китай

Сю Кийнън, Bloomberg

11:30 | 19 ноември 2021
Обновен: 12:57 | 19 ноември 2021
Преводач: Мария Попова

Женската тенис асоциация заяви, че е готова да се изтегли от Китай, ако безопасността на Пън Шуей не бъде потвърдена и не бъдат разследвани отправените от нея обвинения за сексуално насилие. Пън не е виждана от началото на ноември, когато тя обвини бивш китайски заместник министър председател в изнасилване. В четвъртък, директорът на WTA Стив Саймън заяви, че се съмнява в автентичността на имейл разпространен от китайските държавни медии, за който се твърди, че е написан от Пън Шуей и съдържа твърдение, че тя не е изчезнала, а отправените обвинения са неверни.

Президентът Байдън заяви, че обмисля бойкот на зимните Олимпийски игри в Пекин, което означава, че САЩ няма да изпрати делегация с официални държавни служители. Байдън заяви, че обмисля бойкота като реакция на въпроса повдигнат по време на срещата му с канадския премиер Джъстин Трюдо. Членове на Конгреса призоваха за дипломатически бойкот на Китай заради скорошните му икономически и военни действия и вероятните нарушения на човешките права.

Японският министър председател Кишида се готви да обяви по-голям от очаквания план за пакети от стимули този петък. Това е ход, целящ подкрепа за икономиката. Според документ, с който Bloomberg се запозна, Кишида ще обяви мерки възлизащи на около 690 милиарда долара. Така се достига рекордна обща стойност на стимулите, които ще възлязат на над 10% от БВП и ще бъдат под формата на разходи, инвестиции и заеми.

Спор между Япония и Южна Корея остави американски дипломат номер две сама да води пресконференция във Вашингтон. Това стана след проведените тристранни разговори. Заместник държавният секретар Уенди Шърмън се изправи сама пред камерите, след като разговорите, описани от нея като конструктивни. Териториалният спор за един остров накара пратениците и на Япония, и на Южна Корея да избегнат публичното внимание.