Трима централни банкери за инфлационните рискове

11:02 | 18 ноември 2021
Преводач: Мария Попова

Нийл Кашкари, управител на Фед Минеаполис: Нищо от това, което виждам в тези фундаментални фактори не ме навежда на мисълта, че става дума за дългосрочна промяна в инфлацията или инфлационните очаквания. Виждаме съвсем реален натиск, но според мен, повечето доказателства сочат, че той ще е временен, въпреки, че е реален и хората ще трябва да платят за него. Но проблемите, ако реагираме прекомерно и кажем: „Хайде да променим посоката на паричната политика, за да се справим с еднократно явление,“ ето това, може да доведе до по-тежки дългосрочни последици за икономиката.

Кристин Лагард, президент на ЕЦБ: Инфлацията и затрудненията в снабдителните вериги продължават. Можем да очакваме ценовият натиск върху стоките и услугите постепенно да се нормализира. В резултат на това, предвиждаме укротяване на инфлацията през следващата година, но ще отнеме повече време отколкото очаквахме, за да се понижи.

Андрю Бейли, управител на ВoE: Не мисля, че лихвените проценти ще докарат повече газ, или ще ни снабдят с повече чипове. За нас, рискът е, че виждаме в настоящото възстановяване разликата между реалния и потенциален БВП е почти изличена, а трудовият пазар е затегнат. Това са големите проблеми днес.