Онлайн среща на върха Байдън-Си

Стивън Енгъл, Bloomberg

11:57 | 15 ноември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Екипът на Байдън се опитва да омаловажи преговорите със САЩ. Какво можем да очакваме от тях?

Свръхобещания и неизпълнение. Защото няма реален прецедент между Байдън и С и Дзинпин. Те проведоха два телефонни разговора наскоро, но не са се срещали виртуално досега, както ще направят в понеделник към края на деня вашингтонско време или рано сутринта във вторник пекинско време.

Белият дом изрази известно раздразнение, че преговорите на по-ниско ниво като тези, чрез които рестартира процесът в Анкъридж не постигнаха особени резултати.

Срещата в Анкъридж бе по-скоро излагане на оплакванията.

Сега обаче знаем, че Байдън искаше да се срещне на живо със Си Дзинпин, но той не е напускал Китай повече от 600 дни. Затова стигнаха до този компромис и ще имат виртуални разговори.

Ще трябва да се справят с много оплаквания.

Байдън смята, че преговорите на ниво президенти може да помогнат да се преодолеят някои от тесните места в отношенията. Има остри въпроси – в геополитическата област – Тайван. САЩ изрази голяма подкрепа към Тайван. Въпросът с независимостта на острова е една от червените линии, поставени от Си Дзинпин и Китай.

Няма големи очаквания за резултатите, но фактът, че двамата ще проведат директен онлайн разговор е добър признак.

Като споменахте тесните места, лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър иска да прокара своя закон за конкуренцията с Китай. Има ли по-добра възможност да го постигне?

Има по-добра перспектива с наближаването на края на годината. Има голям тласък да се приемат тези пакети стимули от Конгреса до края на 2021г.

Но този закон за Китай събра подкрепа от двете партии в Сената, когато бе приет през юни. Той споменава тесните места, които са у дома.

Така че Чък Шумър казва, че вероятно този закон трябва да се постави за гласуване заедно с бюджета на Пентагона, който трябва да мине и има надпартийна подкрепа.

Така че логиката е да обединят и двата – китайският закон с 52 млрд долара помощ за производството на полупроводници и още 190 млрд долара за университетите и други институции, с което да се изравнят разходите в R&D с китайските – този закон може да се обедини с бюджета на Пентагона и да евентуално приет до края на годината.