Бизнесът в България вече държи депозитите си на отрицателна лихва

Георги Заманов, главен изпълнителен директор на Алианц Банк, Бизнес среща, 06.11.2019

21:30 | 6 ноември 2019
Георги Заманов, главен изпълнителен директор на Алианц Банк. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Заманов, главен изпълнителен директор на Алианц Банк. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Отрицателните лихви по депозитите за бизнеса вече са факт и в България, макар и за малка икономика като нашата в дългосрочен план те да не са ползотворни. Банките в момента може би не оценяват правилно риска. В България все още депозитите са най-традиционна алтернатива за спестявания. Това заяви Георги Заманов*, главен изпълнителен директор на Алианц Банк, в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

"Свръхликвидността помогна на банките у нас да не продължават да живеят от лихвения марж. Ниските и отрицателни лихви не притискат до такава степен банковия сектор в момента. Наличието на добрата ликвидност осигурява стабилност във времето. Така се мисли повече за клиентски ориентираните решения. Всички банки в България продължават да печелят основно от лихви".

По думите на Георги Заманов е добре фирмите да управляват разумно ликвидността си. Хубавото на парите е, че те не губят стойността си, ако бъдат инвестирани правилно. Но инфлационната загуба съществува.

Заманов обясни, че едно обучение, което те учи на логика и факти, помага. "Ядрената физика ме научи да чета цифрите и да правя логическ извод на база на фактите, както и на дисциплина да следваш всяка стъпка на самия процес. Макроикономиката помага за дългосрочната визия и стратегия. Така се създава здрава основа", сподели той.

От разговора стана ясно, че гостът има опит в банкирането в Сърбия и Украйна. Той разказа, че в Украйна може би най-голямото предизвикателство са били проблемите след революцията Майдана, които доведоха до това да оперираш при военни условия. По неговите думи най-голямото предизвикателство там е било да се запази живота на всички хора.

"Бизнесът тогава мина на заден план, човешкото бе на преден. Външните фактори те карат да променяш бизнеса си и да стигнеш до устоите на живота".

"Растеж от 3-3,5% у нас не е достатъчен, защото имаме да наваксаме средното равнище от ЕС и страни като Полша, Чехия, Словакия", смята гостът.

* Георги Заманов ще бъде един от участниците в Investor Finance Forum, който ще се проведе в Интер Експо Център на 29 ноември.