Създаването на общност води до растеж на бизнеса

Светозар Георгиев, съосновател на Campus X, Бизнес среща, 08.01.2020

20:33 | 8 януари 2020
	Светозар Георгиев, съосновател на Campus X. Снимки: Bloomberg TV Bulgaria
Светозар Георгиев, съосновател на Campus X. Снимки: Bloomberg TV Bulgaria

Стартирахме компанията “Телерик“ на шега и тя се превърна в наш житейски и професионален път, като благодарение на този опит се доразвиваме като професионалисти, а Campus X беше естествено продължение на нашите професионални стремежи. Това каза Светозар Георгиев, съосновател на Campus X, в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

Георгиев обясни, че целта на Campus X е да стимулира желанието за споделяне у хората.

„Когато преглеждаме кандидатури на компании, които искат да станат членове на Campus X, не ги питаме какво очакват да получат, а какво очакват да дадат на общността“.

Гостът разкри, че условията, чрез които дадена компания може да стане част от тази технологична екосистема, са желанието на човек да споделя добри практики, както и да помага на другите. Георгиев допълни, че една компания е силна, колкото е силна нейната общност.

Той разказа, че Campus X стимулира компании, които развиват иновациите чрез технологии, но че не е задължително да се занимават със софтуер.

„Има изключително ниво на растеж на компаниите, които са в кампуса. Те се развиват като хора, технологии и бизнес успехи“.

Светозар Георгиев изрази изненадата си от това колко подготвено е младото поколение, в сравнение с поколенията от преди десет години.

„Изключително ме впечатлява тяхното желание за учене, както и смиреността им. Хората са доста отворени и черпят опит един от друг“.

Той сподели, че като ментор се стреми да учи младите компании да се придържат към добри и етични бизнес практики.

„Успешните предприемачи са тези, които не се притесняват да се провалят“.

Според Георгиев първата повратна точка, след която дадена компания се превръща от стартъп в глобална, е когато тя успява повтаряемо да продава своя продукт извън неминуемата си мрежа.