Успешният бизнес модел в книгоиздаването е да имаш стратегия на развитие

Стойо Вартоломеев, основател на издателска къща "Хермес", Бизнес среща, 17.12.2019

21:00 | 17 декември 2019
Стойо Вартоломеев, основател на издателска къща "Хермес". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Стойо Вартоломеев, основател на издателска къща "Хермес". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Успешният бизнес модел в областта на книгоиздаването е въпрос на стратегия. Една фирма не трябва да се бори за оцеляване, а да има стратегия на развитие. Това означава да гледаш в дълбочина, т.е. поне 4-5 години напред във времето, коментира Стойо Вартоломеев, основател на издателска къща "Хермес", в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

Първоначално Стойо Вартоломеев е бил част от издателство "Христо Г. Данов". Работил е като редактор. Продавал е дори книги на Пешеходния мост в Пловдив. Именно тогава е придобил много маркетингов опит. 

Интересен факт е, че регистрирайки фирмата си, адвокат му бил е бъдещият тогава президент на България Петър Стоянов.

Именно в смутните години от началото на българския преход пазарът на книги е бил много активен, стана ясно от разговора.

Стойо Вартоломеев разкри, че "Хермес" са рекламирали свои книги в шоу "Невада", за което са похарчили стотици хиляди долари. "Това масовизира "Хермес" в широкото читателско пространство", допълни той.

"Едно голямо издателство инвестира в няколко сектора, за да постигне по-пълен обем на представителност в книжния сектор. Започнахме с актуалната световна литература, дамските романи, преминахме към детския и образователния сектор. Това полифонично проникване на пазара се случва с цената на успешни инвестиции".

Георги Мишев, Владимир Зарев, Емил Андреев са сред българските автори, издавани от "Хермес".

По думите на основателят на "Хермес" те издават около 120 нови книги годишно, от които около 25 са на български творци, но някои от тези заглавия излизат във втори и трети тираж. От 240 заглавия годишно 120 са нови, а 120 - втори и трети тираж.

Според госта някои книги ни изненадват с пазарното си поведение. Вартоломеев даде пример с такъв тип изненада от миналата година, когато книга номер за издателство и една от топ пет за страната по продажби се е оказала "Тънкото изкуство да не ти пука".

Активните четящи са във възрастовия интервал 25-45 години, които Вартоломеев характеризира като грамотни, на добри позиции, със самочувствие и ценностна ориентация.

"Европа е консервативна по отношение на носителя на четене на книгите. Електронната книга не се пласира достатъчно, но за сметка на това аудиокнигите намират активно приложение на пазара".