Какъв е пътят на лекарствата?

Димитър Димитров, основател и главен изпълнителен директор на Micar Innovation, Бизнес среща, 13.11.2019

21:30 | 13 ноември 2019
Димитър Димитров, основател и главен изпълнителен директор на Micar Innovation. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димитър Димитров, основател и главен изпълнителен директор на Micar Innovation. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българска компания е сред трите в света, които извършват процеса по откриване на нови лекарствени молекули от самото начало до предклиничната фаза. Повече за дейността на дружеството разказа Димитър Димитров, основател и главен изпълнителен директор на Micar Innovation, в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

"Търсенето на нови лекарствени молекули започва с намирането на определена генетична мутация, която е свързана с дадена болест", посочи Димитров. Той поясни, че целта обикновено са пандемичните болести, чието лечение все още не е открито.

По думите на госта процесът има и лесно обяснение. „Ако приемем, че генетичната мутация е ключалка, то трябва да се намери точният ключ, който да щракне и да превърне мутирал ген в нормален – това в случая е лекарствената молекула“, посочи той.

„До момента компанията има около 15 нови лекарствени молекули в 7 различни терапевтични направления“.

„Начинанието се финансира от собствени средства“, отбеляза Димитров, като допълни, че стигайки до предклинични изследвания на определена молекула се създава спин-оф компания, която се грижи само за нея.

„За предклинични изследвания се търси определена инвестиция от венчър фонд, а целта е една лекарствена молекула да се докаже колкото е възможно по-напред във фазите“.

"В предклинична фаза молекулата се тества върху животни, в първа фаза – върху хора, а във втора фаза - върху група от хора, които са болни от съответната болест", отбеляза гостът.

„Колкото повече се доказваш, толкова повече се увеличава оценката на компанията“.