Кризата настъпва, когато човек се самозабрави

Инж. Николай Чомаковски, основател и изпълнителен директор на Pipe System, Бизнес среща, 06.11.2019

21:32 | 7 ноември 2019
Инж. Николай Чомаковски, основател и изпълнителен директор на Pipe System. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Инж. Николай Чомаковски, основател и изпълнителен директор на Pipe System. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Кризата през 2008 г. засегна най-много строителния сектор. Лично ние от Pipe System не я преживяхме трудно. 15 години сме в растеж. Може би, ако човек отвори очи за знаците, които му се дават, разбира как да се развива в определен момент. Кризата настъпва, когато човек се самозабрави. Ако се постъпва разумно, кризите се случват по-трудно, заяви инж. Николай Чомаковски, основател и изпълнителен директор на Pipe System, в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

"Във ВИК сектора всяка стъпка е сякаш от начало", бе категоричното мнение на госта.

От разговора става ясно, че в началото компанията е била за продажба на ВИК материали и след това прибавят нови услуги към портфейла си.

"След портфолиото от обекти и изчерпването на ВИК като тема реших, че ще мина към общото строителство. Исках да придам различна визия на това, което се прави на пазара".

"До 2008 г. имаше еуфория на пазара. Сега пак има нещо подобно, но не е същото. Участниците са малко по-умерени. Точно когато една компания се развива се иска най-много внимание. Постоянно сме в търсене на подходящите, качествени специалисти. Аз вярвам много на банките. Те са основна подкрепа в развитието ми", обясни гостът.

Според инж. Николай Чомаковски липсват специалисти от областта на средното образование.

Предизвикателствата в новия сектор

Инженер Чомаковски отбеляза, че новите тенденции в строителството идват от САЩ. "Европа в това отношение е консервативна", твърди той.

Гостът разкри още, че от Pipe System като разгъната застроена площ имат най-много обекти в офис сградите, които са бум на пазара с доста сериозен ръст. "Строим училища, болници, жилищни сгради, логистични бази", сподели той.

Вижте видео материал с целия разговор.