Малките фирми прибягват до дигитализация, когато са притиснати от обстоятелствата

Иван Аржентински, основател и изпълнителен директор на ERP.BG, Бизнес среща, 05.11.2019

21:02 | 5 ноември 2019
Иван Аржентински, основател и изпълнителен директор на ERP.BG. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Иван Аржентински, основател и изпълнителен директор на ERP.BG. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Част от фирмите инвестират в информационни системи и обслужване, когато се чувстват принудени да го направят, за да координират вътрешните си процеси, заяви Иван Аржентински, основател и изпълнителен директор на ERP.BG, в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

"Когато става дума за една фирма, софтуерът, програмите трябва да си говорят една с друга", уточни гостът.

"Като цяло идеята за разработване следва да бъде поне няколко години. Трябва да предвиждаме предварително бъдещите тенденции. През 90-те години започнахме със софтуер, който интегрираше различни бизнес процеси, например дейностите на склад и счетоводство".

Иван Аржентински припомни, че в средата на 90-те години икономиката у нас бе до голяма степен сива и фирмите не искаха свързаност между извършваната от тях дейност и отчитаното пред данъчните. От ERP.BG обаче са направили такъв софтуер.

"След извършена през 1997 г. деноминация рязко се получи ефектът от "избелването" на много фирми и те започнаха да търсят интегрирани софтуери, а масово пазарът не предлагаше такива. Тогава генерирахме големи ръстове. Към края на 90-те години вече възникна идеята за ERP система. Те интегрират всички данни в една фирма и осигуряват потоците на данните вътре в нея".

Аржентински отбеляза, че когато една ЕRP система е вградена и работи добре, това дава възможност на фирмата да скалира и да разширява бизнеса си. В този аспект според него търговията като цяло е най-ефективният сектор, но напоследък активност забелязваме в областта на производството

По отношение на интегрирането на отделните видове софтуер гостът посочи, че единият начин за това е всяка фирма да си купи най-добрия софтуер за всяка отделна функция и след това трябва да ги обедини.

"Това се решава от all in one софтуери. Те интегрират всички процеси, но пък така всеки отделен процес може да не е най-добрият", разкри той.