Българското вино по пътя към световната сцена

Цветелина Николова, управляващ директор на "Катаржина Естейт", Бизнес среща, 06.08.2019

21:30 | 6 август 2019
Цветелина Николова, управляващ директор на "Катаржина Естейт". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Цветелина Николова, управляващ директор на "Катаржина Естейт". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България има какво още да направи, за да подобри имиджа си на световната карта по отношение на производството на вино. Промяната през последните няколко години все пак е в много положителна насока. Това каза Цветелина Николова, управляващ директор на "Катаржина Естейт", в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

България е една добра дестинация, една страхотна държава, в която може да се произвежда висококачествено вино, посочи Николова.

„Много хора у нас работят за това светът да чуе за България“.

Гостът коментира предизвикателствата пред винения мениджмънт. Според нея преминаването през всички етапи в дейността на една компания е голямо предимство за ръководителите ѝ.

„Когато един мениджър познава слабите страни на един отдел, то той знае какво трябва да предприеме, какви планове да си постави, за да може да се избегнат рисковете“.

Николова се спря и на новите тенденции в сектора, като обясни, че те са циклични и обикновено се променят на 2-3 години. Част от теченията, които тя посочи, включват увеличения интерес към розето, както и желанието на потребителите за по-натурални вина, с по-естествени аромати.

„Всяка държава има различен пазар, трябва обаче да се следят и световните тенденции“.

Компанията, чиито директор е Николова, вече продава на външни пазари, включително в Швейцария, Белгия, Холандия, Полша, Япония, САЩ и Китай, основно в Шанхай.

През последните 2 години дружеството инвестира най-вече автоматизацията на част от човешката дейност при отглеждането на лозя, търсейки баланса между технологиите и човешкия фактор, разказа още гостът.

Вижте целия разговор във видео материала.