Чаят – популярен и непознат

Благовеста Павлова, съосновател на "Ч'ай малко", Бизнес среща, 31.07.2019

21:30 | 31 юли 2019
Чаят – популярен и непознат

В световен мащаб чаят и кафето спорят за второто място на най-популярна напитка след водата. Факт е обаче, че хората всъщност знаят доста малко за съдържанието на чая и различните му ползи спрямо начина, по който е приготвен. Това каза Благовеста Павлова, съосновател на "Ч'ай малко", в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

Компанията, чийто съосновател е Павлова, се занимава с внос и продажба на кофеинов чай у нас. Според гостa в България има място за подобна инициатива, но нишата е малка, а конкуренцията в нея често преминава в сътрудничество.

В търсенето на най-добрият чай Павлова се насочва към Азия, като дружеството внася продукти само от малки, доверени семейни плантации.

Доставката на чая отнема различно време – в най-добрия случай между 2 седмици и месец, понякога и 2-3 месеца, разказа гостът.

„Идеята е чаят да се достави максимално близо до България, така че той да бъде свеж“.

Подборът на най-удачната опаковка също има немалка роля към цялостния процес, посочи гостът.

„Много е важно опаковките да са създадени с мисъл за природата. Често най-разпространените лесни решения не правят услуга нито на нас, нито на средата, в която живеем“.

За момента компанията не е възвърнала първоначалните си инвестиция, а клиенти намира най-често онлайн, поясни нейният съосновател.

Павлова не се е ангажира с конкретно заложени срокове за растеж на дружеството, като добави, че с партньора ѝ по-скоро се насочват към осигуряването на физическо място, в което хората да могат да се насладят на чаеното изживяване.