Очакваме икономически прогрес в областта на природните науки

Борис Колев, социален предприемач, интервюира Кирил Петков, собственик на ProViotic; Бизнес среща, 06.11.2018

21:30 | 6 ноември 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Очакваме икономически прогрес в областта на природните науки, коментира Кирил Петков, собственик на ProViotic, в предаването "Бизнес среща"
По повод 3-ия рожден ден на единствената бизнес телевизията в България – Bloomberg TV Bulgaria, вместо Таня Кръстева в ролята на водещ ще влязат четирима предприемачи и мениджъри, а днешният водещ беше Борис Колев, социален предприемач.

"Първият ми реален бизнес беше през 2006. Върнах се в България след MBA и инвестирахме в недвижими имоти. След 2009 насочих фокуса си на друго място. Разбрах, че секторът на недвижимите имоти може да бъде добро място за правене на пари, но може би не ми беше достатъчно интересно. Реших да се фокусираме повече в иновации и иновационен арбитраж между Северна Америка и България, използвайки учените в България и атакувайки пазара в Америка".

От всеки един провал съм излизал позитивно, споменава Кирил Петков. "Между успеха и провала понякога има голяма доза късмет. В нашите курсове към СУ преподаваме микроикономика на конкурентоспособността. В посоката на научните изследвания приложих на практиката теорията, преподавана на лекциите", допълва той.

В природните науки още нямаме такъв икономически прогрес, както е в ай ти сферата, но го очакваме. Добрата идея е в основата, подчертава Петков.

"Иновацията на „ПроВиотик“ я измислихме в България. Отидох в Ню Йорк и моят първи клиент се впечатли от идеята за биоконсервант за сокове, но елементът на репутацията на България надделя. В Харвард се съгласиха, но интелектуалната собственост се подели с тази в университета. Върнах се в България, изградихме цялостната разработка. В Харвард я потвърдиха и взехме бранда. Тази разработка всъщност е с български учени, утвърдена в Харвард. Така се издига и имиджът на нашите учени".

Вярвам, че най-големите иновации в следващите 50 години ще бъдат в здравеопазването и в начина, по който се справяме с болестите, става ясно от думите на собственикът на ProViotic. "Досега сме способствали справянето с крайните симптоми. Ще започнем да третираме основополагащите фактори за развитието на болестите. Ще се променят клиничните изследвания", категоричен е Кирил Петков.

Още по темата вижте във видео материала.