Блокчейн може да предотвратява изтичането на лични данни от технологичните гиганти

Тодор Колев, основател на Obecto, Бизнес среща, 09.10.2018

21:30 | 9 октомври 2018
Тодор Колев, основател на Obecto. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Тодор Колев, основател на Obecto. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бъдещето на технологиите е децентрализирано, а блокчейн е средството, което ще им позволи да го направят такова. Именно тази технология ще принуди и технологичните гиганти да децентрализират информацията си, което би предотвратило и масовото изтичане на лични данни, на което сме свидетели напоследък. Това каза Тодор Колев, основател на Obecto, в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

Според Колев познатият ни процес на работа към момента ще бъде цялостно променен и автоматизиран през следващите няколко години. Работата, която ще трябва да изпълняват хората след автоматизацията, ще е творческа, добави той.

Именно децентрализацията, бъдещите промени в множество сектори и желанието да се погледне на служителите предимно като на творци водят Колев до идеята за създаването на кооператива от програмисти Comrade Cooperative. Към момента групата работи по два проекта, разказа още гостът.

Той посочи, че единият проект, чието име е Wetonomy, позволява създаването на децентрализирана автономна организация, а моделът може да се приложи във всяка една компания.

„Много често служителите в една компания не чувстват отговорност към нея. Те имат мениджър над себе си във фирмената йерархия, този мениджър има свои и пр. За да се почувства един човек отговорен обаче, то той трябва да има притежание към нещото, което прави. Wetonomy е именно такава възможност“.

Другият проект на кооператива – ScyNet, е отново автономен продукт, посочи Колев. Това е машина с изкуствен интелект, която на практика сама създава изкуствен интелект, поясни той. Според него именно тази технология би имала големи ползи за развитието на икономиката и донякъде би попречила на монополизацията на технологичните гиганти.

„Ако подобна технология се притежава от една компания, то нейният изкуствен интелект на практика ще надделее над всяка една икономика. Създаването на продукт като ScyNet позволява системата да е децентрализирана и автономна и никой да не може да ѝ влияе. Идеята е да се премахне огромното значение на технологични гиганти“.

Решение за въвеждане на децентрализацията при съхранението на лични данни е следващият проект, над който ще работи кооперативът, разказа още Колев. Очаква се той да бъде започнат и завършен през 2019 г., добави гостът. 

Вижте целия разговор във видео материала.