Българинът консумира до 3 кг шоколад годишно

Светла Лесова, изпълнителен директор на Монделийз България, Бизнес среща, 31.07.2018

21:30 | 31 юли 2018
Светла Лесова, изпълнителен директор на "Монделийз България". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Светла Лесова, изпълнителен директор на "Монделийз България". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българите консумират по-малко шоколад от гражданите на други европейски държави (средно 2.5 - 3 кг годишно на човек). Това посочи мениджърът Светла Лесова, изпълнителен директор на "Монделийз България", в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева. Тя отрече съществуването на двоен стандарт на продуктите за различните европейски пазари, като уточни, че единствено вкусовите предпочитания на един регионален пазар определят количеството на вложените съставки, при идентична рецепта.

Мениджърът с магистратура по Бизнес администрация в СУ "Св.Климент Охридски" управлява българското дружество на производителя на шоколадови изделия и бисквити Mondelēz  вече почти 6 години. Преди това е била директор "Продажби и стратегии" в компанията за Източна Европа, Близкия изток и Африка за близо 3 години, с отговорности в 90 държави. В продължение на 10 години е работила и за друг производител на потребителски стоки – Procter & Gamble.

За начало на кариерата си смята старта си Gillette, където е била трейд марткетинг мениджър в българското дружество. От този момент започва „турболенцията“ в нейния живот, както я нарича гостът.

Веднага след университета започва кратък стаж в търговския отдел на козметична компания. Намира случайна обява за работа и близо 5 години е в малък офис, с екип от 4 души, разказва за първите си впечатления от предприемачеството Лесова. Харесва ѝ поставянето на цел и бързото реализиране на една идея (до края на седмицата), изпитва удовлетворение от работата си. Този тих и спокоен период приключва с новината, която чува по радиото - че компанията Gillette е продадена на Prockter & Gamble. От този момент нейният живот преминава към нови отговорности.

За по-малко от 5 години тя сменя няколко позиции в Prokter & Gamble. Занимава се с интегрирането на бизнеса на Gillette на Южните Балкани. Премества се със семейството си Румъния, 4 години по-късно се връща в България. От 6 години работи в „Монделийз България“, там кариерата си започва в една регионална роля, а този период нарича "най-бързото учене в движение". В дружеството първоначално отговаря за търговските стратегии като категории, но след 2,5 години пътуване усеща липсата на екип, когото да мотивира. Липсват ѝ целите на предприемачеството, затова при първата възможност оглавява българския клон на компанията.

„Плюсовете да работиш в голяма корпорация са огромни, защото учиш много. Учиш как се прави голям бизнес. Въпреки ограниченията, които корпорацията ти налага като организация, е сладко да имаш такава работа. От друга страна, липсва индивидуалната предприемчивост". 

Днес в българското дружество на "Монделийз" работят 200 души, а в производствената база на завода още 500, поясни мениджърът и допълни наблюденията си:

„Когато си малък като страна, съответно твоят бизнесът също е много ограничен в рамките на тази страна и начинът да бъдеш забелязан е да бъдеш успешен.  Голяма част от българските топ таланти, работили в компанията, продължават напред в своята кариера -  в други страни, оглавяват регионални или глобални позиции".

Българските консуматорски навици са сходни с тези на европейците, коментира гостът, разликата е в самата консумация, тя е много по-малка. Освен това българите предпочитат местните марки, свързани емоционално с детството им. Шоколадът, който се консумира у нас е между 2.5 и 3 кг годишно (средно на човек), според статистиката на производителите. Това е далеч по-малко от консумираното количество в Европа, далеч след данните за най-големия консуматор на шоколад - Великобритания, заяви Светла Лесова. Тя разграничи още вкусовите навици според възрастта на хората: вкусът към сладкото се изменя и потребителите над 40 години започват да търсят все повече черния шоколад, а до тази възраст предпочитат млечния.

„Здравословният сегмент е този, който най-бързо се развива в световен мащаб и в България. Все повече младите хора имат осъзнатост какво консумират и доколко е здравословно. Следим отблизо този тренд, доколкото всяка компания в бранша следи тази тенденция и се опитваме да я адресираме“.

Вкусовете и съставките на продукта се предопределят от характеристиките на производството, обясни Лесова по повод наличието на мазнини и хидрогенизирани мазнини в шоколадите.

„За да бъде една шоколадова маса слепена в блокче, трябва да има определено количество мазнина. Със сигурност всички наши продукти са съобразени със здравето на потребителите и със законодателството – местното и европейското. Не бихме могли да се притесняваме за съдържанието на продуктите си.  Двоен стандарт в съдържанието на определени стоки в Източна и Западна Европа, както се популяризира в момента понятието, не е наличен. В международните компании се гледа на Европа като на един цял пазар. Няма разлика в рецептата на продукта, единствено вкусовите предпочитания на региона определят от коя съставка какво количество да се вложи“.

Експертите на производителя на шоколад са забелязали готовността на българския потребител да опитва продукти с нови вкусове, макар и от по-висок ценови сегмент. Но качествена храна има на всякакви ценови нива, то не определя цената й, допълни гостът. Цената зависи по-скоро от използването на иновативни технологии. 

Социалната отговорност на големите корпорации, Лесова определи като изключително важна. Стойностното производство и качествените източници на суровините стоят в центъра на вниманието на мениджъра на българското дружество на "Монделийз". Ценностите на една компания, отношението й към различни обществено значими проблеми привличат младите хора  да работят в нея и ги мотивират, се вижда от интервютата с кандидати за работа, каза Лесова. 

Още за отговорностите на мениджъра - вижте видео материала.