Социалното предприемачество - сбор от каузи, книги и музика

Боян Симеонов, социален предприемач, "Бизнес среща", 26.06.2018

21:30 | 26 юни 2018
Боян Симеонов, социален предприемач, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Боян Симеонов, социален предприемач, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За превръщането на една идея в проект са необходими желание и мотивация, както и правилният набор умения. Не е необходимо всички тези умения да са притежание само на един човек, както и не е необходимо всеки да има идея. Важна е правилната преценка на всеки човек за сферата, в която е най-добър. Опортюнизмът също помага. Това каза Боян Симеонов, социален предприемач, в предаването “Бизнес среща” с водещ Таня Кръстева.

Както има много успешни проекти, така има и такива, които са угаснали в развитието си, коментира Симеонов. Важно е да има ясна граница кога някой има градивна критика и кога просто посочва мнение. От съществена важност е правилният анализ на грешките и те да не водят до отказ. Именно грешките помагат при създаването на подходящи и успешни проекти, един провал може да се превърне в успешно начало на друг проект, добави още той.

Улична библиотека “Рапана” се намира на входа на Морската градина във Варна. Тя представлява един изцяло некомерсиален проект, който цели да насърчи четенето, каза още Симеонов. Библиотеката разполага с книги, които жители и посетители на града разменят помежду си. Именно това развива и социалният елемент на четенето, добави той.

Община Варна е инвеститор в проекта, като тя отделя 15 хил. лв., които всъщност са първоначалната инвестиция, останалото са лични инвестиции.

Целта на библиотеката е да провокира. Тя е временна арт инсталация и цели да провокира чувството за визуална естетика, което липсва на много места. Това кара хората да очакват и да си представят още неща. Важно е да се отворим към градската среда и да имаме претенции към нея.

Предизвикателствата пред проекта са свързани предимно с опазването на книгите и сигурността, че книгите се използват по правилен начин, има реален обмен и не се използват за продажба след взимането им от библиотеката.  

Inovator е проектът, който всъщност носи приходи на фондацията и е място, на което хората могат да създават, да правят своите прототипи. За 5 месеца офисите са пълни, има доста събития, като целта е да се правят конференции. Мястото представлява инфраструктура за иновации. Финансирането е осъществено, благодарение на община Варна, частни инвеститори и лични средства, посочи Симеонов като добави, че очакванията са били за възвращаемост на инвестициите след 2 години, но към момента вече се отчита печалба.

Важно е за co-working дейността хората да имат синергия помежду си. Не е нужно тези хора да работят заедно, а да се чувстват добре на мястото, да намерят общи точки помежду си. Вълнуващо е как хора от най-различни сфери намират нещо общо и начини да си помагат.

Urban Tipes не е иновативен проект, според Симеонов, но помага за представяне на новите изпълнители, както и за различно представяне на познатите вече изпълнители. Това е още един от проектите на фондацията, който е насочен към музиката. 

Това не е грандиозен проект, но това е проект, които най-добре допринася за музикалната сцена в България.

Най-големият проект на фондацията е Rock School - частна академия за музика. Симеонов посочи, че този проект се ангажира с децата и младите хора и цели да насърчи желанието им да се занимават с музика, както и да подпомогне тяхното образование в сферата, тъй като в България то "не е достъпно и е много капсулирано". 

Вижте целия разговор във видео материала.