Какви промени ще донесе Индустрия 4.0

Владимир Филипов, NearSoft, В развитие, 23.11.2017

21:30 | 23 ноември 2017
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Индустрия 4.0 е революция, която ще промени изцяло начина, по който работим, произвеждаме и се придвижваме. Това каза основателят на NearSoft Владимир Филипов в ефира на предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

„Говорим за смарт материали, които носят в себе си информация от къде и как са били произведени, каква ще е следващата стъпка, какво може да се направи от тях“.

По думите му следват интелигентни машини, които в зависимост от това какъв материал е дошъл пред тях, взема решение как да го произведе и какво да направи от него.

„Ще видим много повече автономни средства, които ще придвижват един материал от едно място на друго без намесата на човек -това вече го има в доста предприятия“.

Той добави, че ще има огромно наличие на нови сензори, които са свързани с интернет на нещата, които ще генерират данни, които ще трябва да се обработват някъде.

„Говорим за big data, която ще се генерира в дадено предприятие. Тя обаче трябва да се категоризира и да се анализира. Затова има вече стандарти, които са изградени“.

Филипов обясни и какво е RAMI 4.0 - международен стандарт, който казва как точно да се категоризира тази информация.

„Тези, които са закъснели със дигитализация на бизнеса си, възможно най-бързо трябва да го дигитализират“.

Според него много от фирмите в България са на много основно ниво на дигитализация.

„Имат примерно ERP или счетоводен софтуер и смятат, че това им е достатъчно, а то не е. За да можеш да вържеш всички неща, трябва да имаш тези дигитални потоци, които да дигитализират всички отношения в твоята фирма“.