Всеки може да стане лидер, но това не значи, че ще стане

Ангел Лазаров в Бизнес среща, 07.11.2017

21:35 | 7 ноември 2017
Автор: Кирил Петков
 Ангел Лазаров, председател и основател на Института по НЛП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Ангел Лазаров, председател и основател на Института по НЛП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Това, че можете да станете лидер, не означава, че ще станете. Много е важно е да слушаме внимателно информацията, която ни поднасят хората. Някои хора се раждат лидери, но обикновено лидерските качества се развиват между 3 и 5 годишна възраст. Някои хора имат късмет и им е по-лесно, но всички могат да се научат. Това каза Ангел Лазаров, председател и основател на Института по НЛП, в предаването "Бизнес среща" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Таня Кръстева.

"В последно време е много модерно да се говори, че всеки трябва да работи за себе си и да бъде предприемач. Аз съвсем не съм съгласен с това, защото и да работиш за някого има своите добри и не толкова добри страни". 

"Като управител на компания имах задачи, с които трябваше да постигам. Те бяха свързани с производство, с пазари", сподели гостът. "Аз имам инженерно образование и се справях прекрасно с технология, организация и планиране, но постепенно разбрах, че за да постигна целите, които си поставя компанията, на мен са ми нужни хора. Освен това на оперативките, които правихме с моите партньори, не винаги успявахме да се разберем. А за мен бе важно да остана управител и да се разбирам с тези хора". 

На доста хора им е познато това - ние се разбираме за едно, когато ги взимам на работа - те да си изпълняват задълженията, а аз да им плащам и да им осигурявам условия, каза още Лазаров. "Оказва се, че те мислят за друго, правят трето, говорят четвърто и имаше голяма драма".

"Това разминаване се случва по ред причини. Много хора, например, си мислят, че някой им е длъжен. Например, когато бях управител на компания, аз си мислех, че аз плащам на хората и те са длъжни да работят. Всъщност е хубаво тези хора да бъдат мотивирани, да разбереш какво е важно за тях, да подбереш правилния човек за правилната позиция. Тогава започнах да изучавам и прилагам техниките на НЛП. Като човек, който е инженер и за който е важен структурираният подход и начин на мислене, НЛП много ми допадна и започнах да търся къде да го уча - от една страна за бизнеса, а от друга - видях пазарна ниша за нещо, което така добре работи. И реших да го продавам".  

Какви са предизвикателствата на рязкото разрастване на персонала? Помага ли обучението по НЛП при подреждането на правилните хора на правилните места в компанията? Може ли един единствен правилно зададен въпрос да ни предпази от загуба на време, пари и ценни за бизнеса таланти?