Google намалява размера на комисионната при покупки от облачната си платформа

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, „Бизнес старт“, 27.09.2021

12:43 | 27 септември 2021
Автор: Александра Попова

Google намалява размера на приходите, които запазва, когато клиентите купуват софтуер от други доставчици в нейния облачен магазин. Това се случва в момент, в който най-големите технологични компании се сблъскват с все по-голям натиск да намалят таксите, които прибират, каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

"Google Cloud Platform намалява дела от 20% на 3%, твърди източник, запознат с въпроса, който е пожелал да остане анонимен, защото няма право да коментира вътрешните политики на компанията".

От разговора стана ясно, че това е поредното усилие на облачния бизнес да стане по-конкурентоспособен, откакто Томас Куриан стана негов главен изпълнителен директор през 2019 г., след като беше работил в Oracle. Google, която се конкурира с Amazon Web Services и Microsoft Azure на пазара на облачна инфраструктура, се опитва да привлече независими софтуерни разработчици, така че те да продават продуктите си в облака ѝ.

"През последните месеци големите технологични компании намаляват размера на средствата, които прибират през своите платформи, независимо дали става въпрос за покупките на потребителски приложения или за бизнес продукти. Част от натиска е свързан с конкуренцията, докато регулаторните и правните притеснения също се увеличават", каза още главният редактор.

Целия разговор вижте във видеото. 

Още новини от света на технологиите четете на investor.bg.