Blue Origin получи зелена светлина за полета на Безос

Елена Кирилова, редактор в сайта на Investor.bg, „Бизнес старт“, 13.07.2021

12:02 | 13 юли 2021
Обновен: 12:05 | 13 юли 2021
Автор: Александра Попова

Федералната авиационна администрация в САЩ обяви, че е одобрила лиценза на Blue Origin за превоз на хора с новата ѝ система за изстрелване в Космоса, коментира Елена Кирилова, редактор в сайта на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Доскорошният главен изпълнителен директор на Amazon.com Джеф Безос ще полети до ръба на Космоса при първото пътуване на Blue Origin с екипаж на 20 юли".

От думите на госта стана ясно, че Blue Origin вече има право да превозва хора, а лицензът ѝ е валиден до края на август. Той ѝ дава възможност да провежда мисии от своята площадка Launch Site One в Тексас, потвърди агенцията.

"От Blue Origin е било изискано да провери дали хардуерът и софтуерът на ракетата работят безопасно по време на тестов полет, а Федералната авиационна администрация потвърди, че компанията е отговорила на регулаторните изисквания".

Полетът на Blue Origin ще бъде осъществен по-малко от седмица, след като конкурентът ѝ в космическия туризъм Virgin Galactic успешно изпрати екипаж, включително нейния основател – британския милиардер Ричард Брансън, до ръба на Космоса, добави още Елена Кирилова.

Друга тема от разговора бе лошата новина за популярната платформа Tiktok, че Пекин е попарил плановете на компанията ByteDance за IPO в чужбина.

Целия разговор вижте във видеото. 

Още новини от света на технологиите четете на investor.bg.