Dell отделя VMware за над 9 млрд. долара

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 15.04.2021

11:29 | 15 април 2021
Обновен: 11:29 | 15 април 2021
Автор: Николета Рилска

Американският производител на компютри Dell Technologies Inc. ще отдели дела си във VMware Inc., създавайки две публично търгувани компании и набирайки пари в брой, които може да използва за изплащане на дългата си. Това заяви Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

"Разделянето ще развие, поне отчасти, консолидация, създадена преди пет години при придобиването от страна на Dell за 67 милиарда долара на компанията майка на Vmware EMC Corp.", отбеляза Попов. Той припомни, че сделката тогава помогна на Dell да се отдалечи от корените си на производител на персонални компютри, но натовари концерна с висок дълг.

"VMware ще разпредели специален паричен дивидент от 11,5 до 12 млрд. долара на акционерите в края на сделката, което се очаква до се случи до края на четвъртото тримесечие. Dell, която притежава 81% от VMware, ще получи изплащане в размер на 9,7 милиарда долара". 

"Отделянето ще осигури на Dell пари в съответствие с обещанията към инвеститорите за намаляване на дълговото бреме, което бе в размер на 48,5 милиарда долара в края на последното тримесечие", отбеляза Попов и добави, че според компанията „основният дълг“ е 29,2 млрд. долара.

"Dell има петгодишно търговско споразумение с VMware за продажба на продуктите на производителя на софтуер. В момента около 35% от приходите на VMware се генерират от търговското подразделение на Dell".

"Официалното отделяне от VMware ще предостави на Dell повече от 9 милиарда долара, които ще бъдат добавени към сумата от 5 млрд. долара, с които компанията планира да изплати част от дълга си през тази година. VMware също ще придобие дълг на компанията в размер на 4,8 милиарда долара, когато трансакцията приключи", добави главният редактор. 

Целия коментар вижте във видео материала. 

Повече новини от света на технологиите четете на Investor.bg.