SpaceX приключи успешно нов кръг на финансиране за 850 млн. долара

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 17.02.2021

13:02 | 17 февруари 2021
Обновен: 13:02 | 17 февруари 2021
Автор: Димитър Баларев

SpaceX приключи успешно поредния кръг на мащабно финансиране в размер на 850 милиона долара през миналата седмица, твърдят запознати с финансирането, изпращайки оценката на компанията стремглаво до около 74 млрд. долара. Това заяви Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предването "Бизнес старт", с водещ Христо Николов

"Компанията е набрала новите средства при цена от 419,99 долара на акция - или само един цент под цената от 420 долара, с която Илон Мъск влезе в новините през 2018 г., когато заяви, че има „осигурено финансиране“, за да направи Tesla отново частна компания."

"Последното финансиране също така представлява скок с около 60% в оценката на компанията от предишния ѝ кръг през август, когато SpaceX набра близо 2 млрд. долара при оценка от 46 млрд. долара", уточни Попов

Главният редактор на Investor.bg посочи, че този огромен приток на пари се случва в период, в който SpaceX продължава да развива едновременно два капиталоемки проекта.

"Starlink е амбициозният ѝ проект за изграждане на взаимосвързана интернет мрежа с хиляди сателити, известна в космическата индустрия като „съзвездие“, предназначена да доставя високоскоростен интернет на потребителите навсякъде на планетата. По-рано ръководството на SpaceX изчисли, че изграждането на Starlink ще струва около 10 млрд. долара или повече, но смята, че мрежата може да генерира до 30 млрд. долара годишно - или повече от 10 пъти годишните приходи от съществуващия си ракетен бизнес."

"Към днешна дата SpaceX пусна над 1000 сателита за Starlink", коментира Попов, допълвайки, че същевременно е започнала да предлага ранни услуги в публична бета версия за клиенти в САЩ, Канада и Обединеното кралство за по 99 долара на месец.

От разговора стана ясно, че ракетата Starship на SpaceX представлява другото ѝ амбициозно начинание, като компанията непрекъснато изгражда и тества прототипи в Бока Чика, Тексас. 

Целия разговор може да видите във видеото

Повече новини от света на технологиите четете на investor.bg