Google създава фонд за 3 млн. долара за борба с дезинформацията около ваксините

Технологичен коментар на Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, Бизнес старт, 13.01.2021

11:30 | 13 януари 2021
Обновен: 11:31 | 13 януари 2021
Автор: Николета Рилска

Google News Initiative създава отворен глобален фонд, който да се бори с дезинформацията, свързана с ваксините срещу Covid-19, а стойността му е 3 млн. долара. Това заяви Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

“Фондът носи името COVID-19 Vaccine Counter Misinformation Open Fund и целта му е да подкрепя журналистическите усилия за ефективно проверяване на факти при съмнителна информация за имунизационния процес във връзка с новия коронавирус”, посочи Кирилова.

Тя обясни, че фондът ще приема проекти, които се стремят да увеличат аудиторията, проверяваща фактите, особено в групи, които непропорционално са засегнати от дезинформацията.

Кандидатурите ще се разглеждат от екип от 14 души, които са представители на академичната общност, на медиите, медицинския и неправителствения сектор, както и на Световната здравна организация, стана ясно още от разговора.

“През декември Google News Initiative обеща 1,5 млн. долара, за да финансира медиен център за Covid-19, който да подкрепя проучвания в областта на проверката на факти”, припомни редакторът.

Вижте целия коментар във видео материала.

Още новини от света на технологиите четете на Investor.bg.