Ръководителят на Twitter си навлече гнева на републиканците заради цензуриране на Тръмп

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 29.10.2020

10:55 | 29 октомври 2020
Обновен: 13:34 | 29 октомври 2020
Автор: Николета Рилска

Главните изпълнителни директори на най-големите платформи за социални медии в света: директорът на Facebook Марк Зукърбърг, директорът на Twitter Джак Дорси и Сундар Пичай, който като директор на Alphabet контролира търсачката Google и YouTube, бяха изслушани пред американския Сенат в сряда. Повече по темата разказа Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

"Икономическата комисия на Сената покани топ мениджърите на технологичните корпорации да коментират една тема, която звучи като храна за юридически гастрономи: „Дали всеобхватният имунитет в Раздел 230 насърчава лошото поведение на технологичните корпорации?“, посочи Попов. 

Той обясни, че Раздел 230 от Закона за комуникационно благоприличие предвижда, че операторите на интернет форуми или платформи като Facebook или Twitter не носят автоматично отговорност за криминално съдържание на своите платформи, дори ако модерират друго съдържание на платформата си.

"Въпреки много по-малкия брой потребители на Twitter Дорси беше във фокуса на изслушването, особено от страна на републиканците".

“Тед Круз, републиканският сенатор от Тексас, обвини Дорси, че се опитва да повлияе на изборите в полза на демократите”, разказа главният редактор.

“Марша Блекбърн, сенатор от Тенеси, представител на републиканците, разкритикува Twitter, че е „цензурирал“ 65 туита от американския президент Доналд Тръмп, но нито един от неговия демократически претендент Джо Байдън”.

По думите на Попов републиканците са особено ядосани от подхода на платформата за кратки съобщения към статия на таблоида New York Post, публикувана преди две седмици - за сина на Джо Байдън Хънтър.

“Вестникът, който, подобно на канала Fox News, принадлежи към империята на консервативния медиен предприемач Рупърт Мърдок, съобщаваше за имейли, които трябва да компрометират Джо Байдън. Twitter не само спря разпространението на туит на New York Post, но блокира всяка връзка към статията - безпрецедентна мярка”, обясни Попов.

Повече по темата вижте във видео материала.

Още новини от света на технологиите четете на Investor.bg.