Tesla очаква да генерира печалба през 2018

Технологичен коментар на Бойчо Попов, Investor.bg, 08.02.2018

11:00 | 8 февруари 2018
Обновен: 12:04 | 8 февруари 2018
Автор: Кирил Петков
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Tesla очаква да генерира печалба „по някое време тази година“, като тази година ще бъде трансформационна за компанията, с високо ниво на оперативно преориентиране. Това коментира главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. 

Tesla Inc. обяви , че постига напредък по отношение на преодоляването на ранните си проблеми при производството на седана Model 3, като уведоми акционерите, че очаква да генерира първата си оперативна печалба по някое време през тази година.

Производителят на автомобили от Силициевата долина заяви при представянето на своя тримесечен финансов отчет, че вероятно ще постигне целта си за производство на 5 хил. броя Model 3 на седмица до края на второто тримесечие – двукратно отложена цел - и че се занимава с проблемите, които доведоха до забавянето на производството.

Оптимистичният тон е обрат спрямо доклада от последното тримесечие, когато компанията предупреди за месечно забавяне в производството на колата и увеличи вероятността да натисне спирачките над планирания растеж. Tesla отчете поредна рекордна загуба - 675 млн. долара, приписвана на обикновените акционери, но за разлика отпреди три месеца загубата на коригирана база е по-слаба от очакванията на анализаторите.

Тази година „ще бъде трансформационна година за Tesla с високо ниво на оперативно преориентиране", пише главният изпълнителен директор Илон Мъск в писмо до акционерите. „Тъй като се захващаме с производството на Model 3 и нашите енергийни продукти, като същевременно поддържаме строг контрол върху оперативните разходи, нашият тримесечен оперативен резултат трябва да се превърне в устойчив положителен в някакъв момент през 2018 г.".

Повече вижте във видеото. 

Още технологични новини четете на Investor.bg.