Facebook оптимист за бъдещето

Технологичен коментар на Елена Кирилова, Investor.bg, 01.02.2018

11:14 | 1 февруари 2018
Автор: Кирил Петков
Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Facebook увери инвеститорите в сряда, че нейният бизнес с дигитална реклама ще остане силно печеливш въпреки спада на потреблението на социалната мрежа и промените в нюзфийда. Това каза технологичният редактор на Investor.bg Елена Кирилова в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Живка Попатанасова и Димитър Вучев. 

Ужасът на Wall Street не продължи дълго. Само няколко часа курсът на Facebook спадаше в сряда след края на борсовата сесия, с до 5% надолу. Но малко след това акциите се възстановиха и дори поспъпнаха с 1,3 на сто.

Бумът на социалната мрежа изглежда неудържим. Постоянните дебати за отговорността на Facebook за фалшивите новини, пропагандата или дискусиите за пристрастеността към социалните медии - всичко това очевидно не вреди на компанията. Поне засега.

По време на представянето на тримесечния си отчет компанията заяви, че приходите ѝ за периода са скочили с 47 на сто спрямо година по-рано, а част от директорите посочиха, че виждат повече шансове за печалба, въпреки че хората прекарват по-малко време в платформата.

Анализаторите се съмняват в устойчивостта на най-голямата социална мрежа в света, която прави промени в своя продукт, за да се пребори с чуждестранните кампании за влияние, като тези, които води Русия.

Facebook допълни, че в края на миналата година времето, прекарано от потребителите в нейната платформа, е спаднало до около 50 млн. часа на ден - тоест, членовете на социалната мрежа са прекарвали с 5% по-малко време в нея. В резултат от новината цената на акциите на компанията се понижи с над 4 на сто по време на следборсовата търговия. 

Скоро след това директорите на Facebook изразиха оптимизма си пред анализаторите, посочвайки, че промените, които правят в отговор на критиките, ще бъдат полезни за бизнеса в дългосрочен план и може да не доведат до толкова проблеми в краткосрочен.

Повече вижте във видеото. 

Още технологични новини четете на Investor.bg.