Ще върне ли Apple парите си в САЩ

Технологичен коментар на Бойчо Попов, 21.12.2017

11:15 | 21 декември 2017
Обновен: 11:48 | 21 декември 2017
Автор: Кирил Петков
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Технологичните компании ще бъдат едни от най-големите печеливши от данъчната реформа, която вече е приета в САЩ. Това ще позволи и на Apple да върне в САЩ своята планина от пари в кеш в размер на 252 млрд. долара без голям данъчен удар. Това каза главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. 

Другите разпоредби на закона, а именно намаляването на корпоративния данък от 35% на 21%, също са от голяма полза за Apple.

Не всичко обаче се случва по най-благоприятния за концерна начин. Една съществена разлика между версията на Сената и закона може да увеличи размера на данъците, които Apple плаща върху печалбата от патенти, които се държат в чужбина, смятат данъчни експерти. 

Обработването на чуждестранна печалба от патенти е важно за Apple, защото прехвърлянето на таза печалби в чужбина бе крайъгълен камък в нейните данъчни практики в продължение на десетилетия.

Всъщност дружеството приписва голяма част от стойността на своите продукти на патенти и друга интелектуална собственост, като например търговски марки. След това Apple прехвърля част от тази интелектуална собственост, пропорционално на продажбите в чужбина, на дъщерни дружества в държави с ниски данъчни ставки и приписва значителни патентни такси върху продажбите. Тези такси след това се връщат към тези места с ниски данъци, като Ирландия.

Законът има две разпоредби, предназначени да направят тази маневра по-малко привлекателна. Едната създава минимален данък върху приходите от чуждестранни патенти, който се очаква да достигне около 13%, казва Гавин Екинс, икономист в Taxation Foundation.

В същото време данъчната промяна за патентите, притежавани в САЩ, ще намали данъка върху доходите от лицензи от стандартната корпоративна ставка от 21% на 13,1% - почти същият налог както в случай, че патентите бяха държани в чужбина.

Републиканците в Конгреса „не искат данъчната ставка да се счита за повод за премисляне от страна на компаниите къде да държат своята интелектуална собственост", казва Екинс. „Цялото намерение (на мерките) е да върнем тази интелектуална собственост в САЩ", допълва той.

Още технологични новини четете на Investor.bg.