Facebook с маркетинг акция за потребителите в Германия

Технологичен коментар на Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в Бизнес старт, 20.12.2017

11:01 | 20 декември 2017
Автор: Кирил Петков
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Facebook отвърна на затегнатите германски регулации с маркетингова кампания. Това каза главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. "Близо 41% от германците имат профил във Facebook, което е значително по-малко от 66% в САЩ, 64% във Великобриатния и 56% във Франция". 

Германия започва да прилага строги правила, предназначени да ограничат онлайн речта на омразата. Американската корпорация исторически досега не правеше достатъчно реклама, но сега в цяла Германия е аранжирала огромни билбордове с изображения на обикновени хора, изразяващи загрижеността си за сайта, както и обяснения как да го използваме по-добре.

„Германия не е толкова наситен пазар, колкото бихме искали да бъде. Голяма част от причините за това са свързани с културни норми", каза директорът по маркетинга Гари Бригс на технологична среща, организирана от банката Wells Fargo по-рано през този месец.

Кампанията на Facebook се случва на фона на подготовката на Германия за нов закон, който може да докара глоби в размер на до 50 милиона евро на социални медии, които не успяват бързо да премахнат омразните послания.

Иначе германците прегърнаха идеята за електронна търговия - страната е вторият по големина пазар на Amazon след Съединените щати - но са много по-резервирани относно социалните медии, отколкото много други националности.

Обществената загриженост за повишаването на речта на омразата след пристигането на повече от един милион търсещи убежище в Германия през последните години добави още една нотка към това безпокойство, породено от историята от 20-и век на страната.

Германците внимателно пазят неприкосновеността на личния живот и личните данни, отчасти поради спомените за сериозна надзор от страна на тайните служби на Щази от Източна Германия до срива на комунизма през 1989 г. и преди това от епохата на ГЕСТАПО на нацистите. Ето защо не е чудно, че Facebook поставя специален акцент върху неприкосновеността на личния живот в най-новата си кампания в Германия.

Още технологични новини четете на Investor.bg. 

Повече можете да видите във видеото.