Uber с нови скандални практики – подслушвал конкуренцията

Технологичен коментар на Бойчо Попов, Бизнес старт, 18.12.2017

10:03 | 18 декември 2017
Обновен: 10:58 | 18 декември 2017
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

В продължение на години американският технологичен концерн Uber тайно е следял ключови ръководители, шофьори и служители в конкурентни компании като част от провеждаща се по-широка операция за събиране на разузнавателни данни, която обхваща много страни, става ясно от писмо, публично изчетено в края на седмицата във федерален съд. Това каза главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

По думите му писмото от 37 страници, написано от името на Ричард Джейкъбс, бивш служител по сигурността в Uber, описва подробно онова, което той нарича „създаване на отделни вътрешни екипи, изградени изрично с цел придобиване на търговски тайни" от големите конкуренти.

„Писмото подчертава дълбочината, с която Uber се e опитвала да пречи на конкурентите си под управлението на бившия главен изпълнителен директор Травис Каланик, който ценеше агресивността и растежа на своя бизнес над всичко останало“.

Попов посочи, че компанията се опитва да се отдалечи от този имидж и да се стабилизира след година, изпълнена със скандали, напускания на мениджъри и вътрешни битки.

Той припомни, че Травис Каланик напусна поста си през юни, а неговият наследник Дара Косрошахи постоянно пътува и поднася извинения за миналото поведение на Uber.

„Uber е изправен пред поне пет отделни федерални разследвания, включително поне едно за софтуер, наречен Greyball, който е бил създаден в САЩ, за да помогне на служители на компанията да избягват служителите по реда в редица държави“.

Попов допълни, че компанията също така е изправена пред разследване за евентуално нарушаване на Закона за чуждестранните корупционни практики за даване на подкупи извън страната – нещо, което Джейкъбс също разкрива в писмото си.