Доколко Русия е повлияла на вота за Brexit

Технологичен коментар на Елена Кирилова, 14.12.2017

11:30 | 14 декември 2017
Обновен: 12:40 | 14 декември 2017
Автор: Кирил Петков
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

След като започнаха масови кампании на социални мрежи за разкриване доколко Русия е повлияла на изборите в САЩ се оказва, че има руско влияние и върху изборите за Brexit. Twitter разкрива, че руски агенти са похарчили 1032 долара за купуването на шест реклами в платформата по време на миналогодишния референдум. Рекламите са купени по време на периода, в който са били регулирани политическите кампании за референдума. Това каза технологичният редактор на Investor.bg Елена Кирилова в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова.

Информацията е разкрита по време на вътрешно разследване на Twitter, инициирано от изборната комисия във Великобритания, която съблюдава процедурата по изборите във Великобритания.

Facebook заяви по-рано, че е открила три "имиграционни" реклами, закупени от потребители, зад които стои Русия. Те са се появили именно преди вота за Брекзит. Според компанията те са генерирали общо 200 гледания, така че влиянието им не може да се определи като голямо. Проучването, обаче, касае само платеното съдържание на платформата. 

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Повече можете да видите във видето.