Инвеститорите останаха разочаровани от слабите прогнози на Cisco

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, „Бизнес старт“, 18.11.2021

12:35 | 18 ноември 2021
Обновен: 15:00 | 18 ноември 2021
Автор: Александра Попова

Американският доставчик на мрежово оборудване Cisco очаква по-слаби бизнес сделки на фона на проблемите във веригите на доставки и високите разходи поради дефицита на компоненти, като компютърни чипове. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"В сряда след приключването на американската сесия компанията обяви увеличение на приходите на годишна база от 4,5 до 6,5 процента за текущото тримесечие и по този начин остана доста под оценките на анализаторите. Инвеститорите реагираха с разочарование и акциите се сринаха с над 6% в следборсовата сесия, предава dpa-AFX".

В условията на пандемията Cisco, като основен производител на компютърно мрежово оборудване, досега се възползваше от тенденцията към работа от вкъщи и високите инвестиции от страна на компаниите в тяхната IT инфраструктура. През последното фискално тримесечие до края на октомври групата е увеличила приходите си с 8% до 12,9 млрд. долара. Нетната печалба нараства с 37% до 3,0 млрд. долара. Cisco не може да се оплаче от слабо търсене, но доставката на компоненти е затруднена, признават от концерна.

От думите на госта стана ясно, че главният изпълнителен директор Чък Робинс изгражда галактика от различни предложения на Cisco за софтуер и услуги, предоставяни през интернет, за да намали зависимостта на компанията от продажбите на хардуер, които могат да варират в зависимост от търсенето.

Целия разговор вижте във видеото. 

Още новини от света на технологиите четете на investor.bg.