Snap с най-голямото технологично IPO за последните две години

Технологичен коментар на Бойчо Попов, гл. редактор на Investror.bg, Бизнес старт, 02.03.2017

10:22 | 2 март 2017
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Какви са най-важните акценти от света на високите технологии? Отговорът на този въпрос даде главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов в "Бизнес старт" с водещ Иван Нончев.

В началото Попов постави акцент върху най-голямото технологично първично публично предлагане от 2 години насам – това на Snap. „Оказва се, че то може да донесе много пари на компанията, тъй като тя е продала 200 млн. акции по $17 едната, докато първоначалното предложение беше в доста по-ниския диапазон от $14-16. На тази цена компанията се оценява на $20 млрд. на базата на 16,1 млрд. акции след IPO-то. Това означава, че цената е над 20 пъти над прогнозираните приходи за 2017. Snap набра общо над $3,4 млрд., поставяйки цените на акциите над предварително заложения диапазон“, обобщи Попов.

Темата се измести и върху последните новини около очилата за виртуална реалност на притежаваната от Facebook компания Oculus. „Компанията понижи значително цената на комплекта си за виртуална реалност. Поделението на Facebook очевидно търси начини да вкара устройството във все повече домове. По-конкретно, става дума за понижение от $599 до $499. Заедно с това се понижава и цената на системата за контрол Oculus Touch от $199 на $99. Освен това всички нови клиенти ще получат играта Robo Racall, която е предназначена за виртуалната реалност“, каза главният редактор на Investor.

Целия коментар вижте във видеото: