Поредният бърз ръст на Facebook надмина всички очаквания

Технологичен коментар на Бойчо Попов, Бизнес старт, 02.02.2017

10:05 | 2 февруари 2017
Автор: Севделина Илиева
Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

„С поредния си бърз ръст Facebook отново надмина всички очаквания за третото тримесечие. Приходите на компанията през последното тримесечие скачат с 51% на годишна база до $8,81 млрд. Печалбата на най-голямата социална мрежа се удвоява до $3,57 млрд. от $1,56 млрд. година по-рано.“ Тези цифри, показващи възхода на Facebook, бяха представени от главния редактор на Investor.bg Бойчо Попов в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Йоанна Николова.

„Броят на активните месечно потребители също се повишава през последните месеци, този път със 70 млн., като така те достигат 1,86 млрд. От тях 1,74 млрд. използват социалната мрежа и през мобилните си устройства“, каза още той.

„Двигател на бизнеса на Facebook остават рекламните приходи, които на годишна база отчитат сериозно повишение от 63%. Компанията се разширява преди всичко в рекламния бизнес с мобилни устройства, макар мениджмънтът да предупреди за забавяне на този ръст, защото компанията не може да предоставя неограничен брой реклами на своите потребители. Но сегашният отчет сякаш заглуши тези притеснения, защото делът на рекламните приходи продължава да расте, достигайки 84% от всички приходи“, коментира Попов.

„Всичко това, разбира се, се отрази на акциите на социалната мрежа. Книжата на Facebook повишиха своята стойност с 16% от началото на годината, а след борсовата сесия скочиха допълнително с 3%“, отчете още главният редактор на Investor.bg.

Ще повлияе ли на растежа на Facebook делото за кражба на технология за виртуална реалност на стойност $500 млн., загубено от компанията? Бойчо Попов обръща поглед и към друг технологичен гигант – Samsung, който възнамерява да отвори нови производствени мощности на територията на САЩ, индиректно вписвайки се в концепцията на новоизбрания президент Доналд Тръмп. 

Вижте целия коментар във видеото: