Димитър Вучев: Човешкият фактор е и ще бъде водещ за частния сектор

Главният редактор на Bloomberg TV Bulgaria в интервю за Forbes Bulgaria

13:20 | 3 юли 2017
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Главният редактор на Bloomberg TV Bulgaria Димитър Вучев в интервю за Forbes Bulgaria: 

Политическият популизъм все повече измества икономическите аргументи, включително у нас. Могат ли медиите да повлияят на тази тенденция?

Не само могат, но са и длъжни. Не е случайно и определението "четвъртата власт", макар че никога не съм го харесвал. За разлика от много хора, аз не смятам, че ролята на медиите е да формират обществено мнение. Властта им се изразява в друга по-отговорна задача – да посочват аргументирано защо дадена теза е правилна или грешна. Това важи с особена сила за икономиката, която напоследък наистина бива изместена от политическия популизъм. Тук е ролята на журналистите – да кажат: "Да, това е възможно поради тази и тази причина“, или "Не, това е лъжа и умишлено изкривяване на фактите". Друг е въпросът дали го правят и с какви подбуди.

Какво е мястото на икономическия анализ в днешния информационен хаос и среда на постистина?

На теория мястото трябва да е водещо навсякъде, както до голяма степен е в нашата медия, но практиката показва друго. Медиите биват обвинявани, че заливат обществото с негативни новини. Надявам се никой не мисли, че журналистите изпитват някаква наслада от това. Причината е проста и ясна – това се продава, защото това се търси. Колко ще обърнат внимание на журналистически анализ защо 1000 лева минимална работна заплата е икономически абсурд? Но много ще имат интерес да прочетат как и защо това трябва да се случи по възможност още утре. Хората обичат да дефинират и аргументират желанията си и медиите са най-достъпният канал това да се случва всеки ден.

Bloomberg TV Bulgaria е телевизията, която дава най-широка трибуна на бизнеса и предприемачеството в България. Кои са най-честите проблеми, с които се сблъскват компаниите?

Напоследък всички говорят за недостига на хора като водещ проблем за развитието на бизнеса. Това несъмнено е така, тъй като човешкият фактор е и ще бъде и занапред водещ за частния сектор. На фона на този проблем обаче на заден план остават други трудности, на които не бих могъл да отдам по-малка роля – голямата, но в негативен аспект, роля на държавата в отношенията между предприемачите, както и трудното навлизане и задържане на пазара в определени сектори.

В тази връзка, колкото и странно да звучи, можем да черпим позитивно вдъхновение не от кой да е, а от съседна Македония, която за учудване на мнозина ни изпреварва в редица класации. Всъщност няма нищо изненадващо, ако развитието на бизнеса бъде погледнато малко повече в дълбочина. Всичко е въпрос на воля за отстъпване на публичен контрол от процесите в икономиката.

Започнахте инициатива "Талантите в бизнеса", насочена към един от тези проблеми - недостига на хора. Разкажете повече.

"Талантите в бизнеса" е моят фаворит за инициатива, с която сме се захващали с колегите в Bloomberg TV Bulgaria. Започнахме през февруари и ще приключим в края на годината. Идеята ни е да стимулираме компаниите да показват талантливите служители, които имат, както и добрите примери в тяхната ежедневна работа. Обръщаме внимание на талантите в ключови професии в специални видеа и интервюта. Всяка компания, която счита, че има таланти в своя екип, може да ги номинира на www.bloombergtv.bg. На всяко тримесечие има гласуване, в което ще се избират по трима отличени таланти и накрая ще бъде избран талант номер 1 на бизнеса.

Кампанията, разбира се, носи своята доза субективност, но скритата цел зад нея е да дадем глас на добрите примери. На практика всички финалисти ще са победители. Вярваме, че по този начин ще имаме поне някакъв принос за подобряването на бизнес климата у нас – тема, за която говорим всеки ден в ефира на телевизията.

Бизнесът и медиите все повече се ангажират с образователни програми точно заради този проблем. Какво още е нужно?

Желание и готовност за гъвкавост и мобилност. Като че ли все още у нас я няма тази нагласа, че трябва да се учим постоянно, да работим различни неща и да сменяме местоположението си често. С Bloomberg TV Bulgaria и останалите медии в нашата група се стремим да го показваме непрекъснато чрез съдържание и допълнителни проекти и събития. Защото каквото и да говорят, българите са традиционалисти. Резките промени и новите професии не са в кръвта ни. Трудно се адаптираме към новостите, което е сериозен минус за едно общество. Успокоението е, че обстоятелствата все повече ще ни притискат и няма да имаме много избор.