Европейските акции поевтиняват на фона на опасенията за последиците от растящата инфлация

Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, "В развитие", 15.09.2021

15:20 | 15 септември 2021
Обновен: 15:21 | 15 септември 2021
Автор: Александра Попова

Европейските акции бележат спад поради опасенията за последиците от растящата инфлация за политиките на централните банки, както и тревогата за икономическия растеж. Това каза Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

"Stoxx Europe 600 е с 0.1% спад, воден от туристическите, търговците на дребно и потребителските акции, докато енергийните, банките и автомобилните сектори поскъпват".

Ралито на европейските акции замръзна в последния месец, след като инвеститорите се замислиха дали централните банки трябва да намаляват стимулите, за да овладеят инфлацията. Данните в сряда показаха, че британските потребителски цени са се увеличили най-много от 9 години насам. 

От думите на пазарния анализатор стана ясно, че има опасения, че Делта вариантът на Covid-19 може да забави отварянето на икономиките в някои страни. Данните за търговията на дребно и строителството от Китай засилиха тревогата за ръста на втората най-силна икономика в света

"При отделните акции в сряда книжата на H&M и Inditex, собственик на веригата Zara, поевтиняха след като публикуваха отчетите си. Компанията за басейни Fluidra изгуби 3.9% в Мадрид, след като инвеститор продаде акции. В Лондон Deliveroo поскъпна с 0.4% след новината, че клиентите на Amazon Prime във Великобритания и Ирландия ще получат безплатни доставки при някои поръчки. Конкурентът на Just Eat Takeaway.com бележи спад в цената на акциите с 4.3%".

На другите пазари: доходността по 10-годишните американски държавни облигации спадна с около 1.28% и доларът остана стабилен. Петролът поскъпва след американския доклад за спад на запасите на суров петрол и бензин, каза пазарният анализатор.

Към предстоящото отваряне на Уолстрийт: акциите на операторите на казина с експозиция в Макао поевтиняват преди началото на търговията в сряда, след като властите на острова казаха, че ще затегнат ограниченията за компаниите, добави още Джо Ийстън.

Целия пазарен коментар може да видите във видеото.