"Делта" вариантът намали втория седмичен ръст при петрола

Цените вървят към скромна месечна загуба за юли след покачване през седем от предходните осем месеца

10:02 | 30 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола спаднаха - намалявайки втори седмичен аванс - тъй като поредното завръщане на Covid-19 продължи да помрачава краткосрочната перспектива преди алиансът OPEC+ да започне да добавя още барели на пазара през следващия месец, предаде Bloomberg.

Фючърсите в Ню Йорк паднаха с 0,8% близо до 73 долара за барел след покачване през последните два дни. 

Инфекциите се разраснаха по целия свят и някои страни възобновиха ограничаването на движението, най-вече в Югоизточна Азия, където много хора са все още неваксинирани. Все още има увереност, че възстановяването ще продължи, като запасите намаляват и търсенето на гориво ще остане стабилно при ключови потребители.

„Въздействието на вируса върху цените на петрола засега ще остане незначително, докато големите развити икономики на северното полукълбо, които са много по-силно ваксинирани, остават на траектория към възстановяване“, каза Джефри Халей, старши пазарен анализатор в Oanda Asia Pacific Pte.

Главният изпълнителен директор на Royal Dutch Shell Plc Бен ван Бордън прогнозира, че възстановяването на търсенето ще остане силно, въпреки възраждането на вируса, но има прекъсване на ралито. Цените вървят към скромна месечна загуба за юли след покачване през седем от предходните осем месеца. 

WTI 30.07

OPEC+ ще прави ежемесечни увеличения на доставките от 400 000 барела на ден от август и ще продължи, докато цялото производство, спряно по време на пандемията, бъде възстановено. Очакванията са, че пазарът ще може да поеме допълнителните барели, тъй като търсенето се ускорява през втората половина на 2021 г.

Цени

    West Texas Intermediate за доставка през септември загуби 0,8% до 73,02 долара за барел на Нюйоркската стокова борса в 7:40 ч. сутринта в Лондон, след като в четвъртък се покачи с 1,7%. Цените са скочили с 1,3% тази седмица.
    
    Brent за септември, който изтича в петък, загуби 0,8% до 75,45 долара на борсата на ICE Futures Europe, след като в четвъртък се повиши с 1,8%. Договорът е нараснал с 0.5% за месеца.

"Търсенето на енергия остава непокътнато и изглежда, че има много хора, които чакат да купуват при спадове на цените“, каза Хауи Лий, икономист от Oversea-Chinese Banking Corp., добавяйки, че голяма част от търсенето все още идва от САЩ. „Виждаме връх от 80 долара за Brent преди края на тази година."