Какво да очакваме от ЕЦБ през следващата седмица

Икономисти предвиждат удължаване на програмата за изкупуване на облигации

14:02 | 4 септември 2016
Автор: Investor.bg
Франкфурт, Германия. 3.07.2016. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Франкфурт, Германия. 3.07.2016. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

С оглед на инфлацията в еврозоната, която се задържа близо до нула процента в продължение на почти две години, и вота за Brexit, който заплашва да подкопае икономическото възстановяване в региона, икономистите предвиждат, че президентът на ЕЦБ Марио Драги може отново да удължи програмата за количествени улеснения, пише Bloomberg. По този начин програмата за изкупуване на облигации може да остане в сила и след края на март 2017, а обемът да надмине таргета от 1,7 трлн. евро ($1,9 трлн.)

Над 80% от икономистите в изследване на Bloomberg очакват подобно решение. Съпоставим дял от анкетираните предвиждат също така, че ЕЦБ ще подобри правилата по изкупуването на облигации. Почти половината от респондентите очакват действия от страна на централната банка в четвъртък, когато ще се проведе срещата на Управителния съвет във Франкфурт. Почти всички останали прогнозират анонсирането на подобна стъпка на заседанието на ЕЦБ през октомври или декември.

Позицията на Драги напомня на тази на бившия гуверньор на Фед Бен Бернанке през 2012, когато той обяви третия кръг количествени улеснения (Q3) в САЩ и обеща да продължи със стимулите толкова дълго, колкото е необходимо. Ръководителят на ЕЦБ е заявявал многократно, че централната банка ще продължи със стимулиращите мерки докато бъде постигнат устойчив темп на нарастване на инфлацията. В същото време налице са предпоставки, че финансовата институция може да пристъпи към удължаване на програмата с още 6 месеца.

„Вероятно няма да бъдат постигнати условия през март 2017, за да бъдат оттеглени паричните стимули“, коментира Крисчън Тоедътмън, икономист в DekaBank във Франкфурт. „Няма причина решението да бъде отложено“.

Инфлацията в еврозоната достигна 0,2% през август, оставайки на нивата си от юли, докато базисната инфлация отслабна. Актуалните прогнози на ЕЦБ ще бъдат публикувани на 8 септември.

Колкото повече ЕЦБ купува, толкова по-голям става рискът от недостиг на активи. За да се избегне този момент, икономистите виждат като неизбежна стъпка разширяването на програмата за количествени улеснения да бъде придружена с промяна в правилата на централна банка относно покупките. Това е потенциално труден дебат в Управителния съвет на ЕЦБ, който определя параметрите, за да избегне опасенията, свързани с изкривяванията на пазара, операциите по финансиране и споделяне на риска.

Според изследването на Bloomberg става ясно още, че първата мярка, която трябва да се предприеме по тази линия, е да се увеличи максималния дял на всяка емисия облигации, която ЕЦБ може да изкупи. Второ, трябва да се премахне правилото за допустимост на активите, имащи доходност под лихвения процент по депозитите, който към този момент е -0,4%. Малцина смятат, че централната банка не трябва да съобразява размера на QE спрямо големината на всяка икономика.