Европейските пазари търгуват с повишения

Лей-Ан Геранс, Bloomberg Лондон, "В развитие", 11.06.2021

14:30 | 11 юни 2021
Обновен: 14:41 | 11 юни 2021
Автор: Александра Попова

Европейските пазари търгуват с повишения и разширяват рекордния ръст. Индексът Stoxx 600 е с 0,4% ръст, насочен към четвърта поредна седмица на повишение. Това съобщи пазарният анализатор Лей-Ан Геранс, Bloomberg Лондон, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

"Минните и ютилити компаниите водят ръстовете в Европа, а банките се понижават, наред с доходността по облигациите. Ралито на акциите е водено от очакване за икономическо възстановяване, докато инвеститорите се радват на перспективата за продължаващата подкрепа от ЕЦБ".

От думите на госта стана ясно, че доходността по 10-годишните американски държавни облигации остава стабилна на фона на растящото доверие, че инфлацията ще се окаже временна, с което дава възможност да продължи подкрепата от централните банки.

"Фючърсите върху S&P 500 остават почти без промяна, както технологичният Nasdaq", допълни още Лей-Ан Геранс.

"Суровият петрол поскъпва над 70 долара за барел на фона на подобряващата се прогноза на търсенето. Биткойн разширява ръста за трети пореден ден и се търгува около 37000 долара. Ще спомена и цените на основните метали, които се повишават, водени от медта и желязната руда".

Пазарният анализатор каза, че по-късно днес срещата на върха на Г-7 ще посрещне още световни лидери в Корнуол.

"Премиерът Борис Джонсън постави COVID, климата и Китай начело в дневния ред на дискусиите. Лидерите на Г-7 ще пируват, като ще опитат най-добрата храна в Корнуол. Десертът е многопластова торта Павлова с ягоди".

Целия пазарен коментар може да видите във видеото.